• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Przepisy na widelcu

  • Przepisy
  • O mnie
  • Navigation Menu: Social Icons

    • Facebook
    • Instagram

Biszkopt

28 grudnia 2019 1 komentarz

Przejdź do przepisu Drukuj przepis

Biszkopt

Dobry biszkopt, to podstawa wielu wypieków. Niestety często pojawiają się z nim problemy, przez co sporo osób się zniechęca i nie chce już piec ciast. Przygotowałam dla Was przepis na biszkopt idealny, bez proszku do pieczenia, który pięknie rośnie i za każdym razem wychodzi. Sekret udanego biszkoptu to czas ubijania białek, który wynosi nawet do 15 minut.

Biszkopt
Drukuj

Biszkopt

Przygotowanie: 1 h. 30 min.
Wielkość: 1 biszkopt
Kalorie (porcja/sztuka): 1842kcal

Składniki

  • 5 jajek (rozmiar L)
  • 160 g cukru pudru
  • 180 g mąki pszennej (typ 405)
  • 60 g mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Instrukcja

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

  • Białka oddziel od żółtek i przelej je do misy miksera.
  • Do białek dodaj szczyptę soli i ubijaj je na najwyższych obrotach około 2 minut, aż staną się sztywne. Trzeba uważać, żeby nie przebić białek, tzn. żeby nie powstawały grudki.
  • Cały czas miksując, do ubitych białek dodawaj po łyżce cukier puder. Kolejną łyżkę cukru pudru dodaj, gdy pierwsza całkowicie się rozpuści. Postępuj tak do całkowitego zużycia cukru pudru (może to trwać do około 12 minut).
  • Następnie do masy dodawaj po jednym żółtku i ubijaj do połączenia. Po tym wyłącz mikser.
  • Wymieszaj mąkę pszenną z ziemniaczaną i wsyp do ubitej masy. Wymieszaj szpatułką do połączenia składników. Dokładnie i energicznie wymieszaj dół, ponieważ mąka opadnie na dno. Nie mieszaj biszkoptu zbyt długo, żeby masa pozostała puszysta.
  • Gotowe ciasto wylej do tortownicy (lub rantu) o średnicy 19 cm i włóż do nagrzanego piekarnika.
  • Piecz biszkopt 45 minut w temperaturze 160 stopni C (góra dół, bez termoobiegu).
  • Po wyjęciu upuść biszkopt na podłogę z wysokości około 20 cm lub uderz nim kilka razy o blat. Dzięki temu biszkopt stanie się równy.
  • Pozostaw biszkopt do całkowitego wystygnięcia. Przed wyjęciem biszkoptu, oddziel go nożem od brzegów tortownicy lub rantu. Na koniec odwróć biszkopt do góry dnem, dzięki temu będzie równy.

Informacje dodatkowe

Wartości odżywcze (cały biszkopt): Kcal: 1842 | Białko: 57,1 | Węglowodany: 340,2 | Tłuszcze: 29,1
Smacznego!
Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu

Biszkopt Biszkopt Biszkopt Biszkopt Biszkopt Biszkopt Biszkopt Biszkopt Biszkopt Biszkopt Biszkopt Biszkopt

W kategorii:Ciasta, Do 6 składników, Pozostałe, Słodkie, Torty, Wszystkie

Poprzedni wpis « Piernik
Kolejny wpis Tort z frużeliną malinową i wafelkami »

Reader Interactions

Trackbacks

  1. Tort z frużeliną malinową i wafelkami | Przepisy na widelcu pisze:
    1 stycznia 2020 o 18:26

    […] składniki w taki sposób, żeby słodyczy było w sam raz . Biszkopt do tortu wykonałam z TEGO przepisu. Oczywiście tort możecie udekorować według własnej wyobraźni […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Pierwszy Sidebar

Cześć! Mam na imię Sylwia i jestem autorką przepisynawidelcu. Przygotowuję przepisy, potrawy i zdjęcia dań tworzonych z pasją, które mam nadzieję zachwycą Was smakiem. O mnie

Partnerzy

Przepisy kulinarne Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

Copyright © 2022 przepisynawidelcu | polityka prywatności