Bezy z kremem i owocami to dla mnie deser idealny! 馃檪 Chrupi膮ce z zewn膮trz i lekko ci膮gn膮ce w 艣rodku. Do tego krem na bazie mascarpone i 艣mietanki, kt贸ry idealnie komponuje si臋 ze s艂odycz膮 bezy. Pami臋tajcie, 偶eby dobrze ubi膰 bia艂ka i stopniowo dodawa膰 cukier. Je艣li chcecie uzyska膰 艣nie偶nobia艂e bezy, to pilnujcie, 偶eby temperatura nie by艂a za wysoka 馃檪 .
Bezy z owocami
Wielko艣膰: 16 sztuk
Kalorie (porcja/sztuka): 148kcal
Sk艂adniki
bezy
- 5 bia艂ek jaj
- 200 g cukru pudru
- 1 艂y偶eczka m膮ki ziemniaczanej
krem
- 200 g 艣mietanki 30%
- 200 g mascarpone
- 20 g cukru pudru (2 艂y偶ki)
dodatkowo
- 100 g bor贸wek (lub innych owoc贸w)
Instrukcja
bezy
- Bia艂ka ubij na sztywn膮 pian臋.
- Nast臋pnie dodawaj do nich stopniowo cukier puder i nadal ubijaj (oko艂o 5 minut, do ca艂kowitego rozpuszczenia cukru).
- Na koniec dodaj m膮k臋 ziemniaczan膮 i wymieszaj.
- Gotow膮 mas臋 prze艂贸偶 do worka cukierniczego z ozdobn膮 ko艅c贸wk膮 lub pomi艅 ten punkt, je艣li b臋dziesz nak艂ada膰 mas臋 艂y偶k膮.
- Blach臋 wy艂贸偶 papierem do pieczenia i wyciskaj na ni膮 mas臋 tworz膮c okr臋gi na papierze lub nak艂adaj 艂y偶k膮.
- Gotow膮 blach臋 z bezami w艂贸偶 do nagrzanego piekarnika i piecz 5 minut w temperaturze 120 stopni C z termoobiegiem. Nast臋pnie zmniejsz temperatur臋 do 90 stopni C i piecz bezy przez 2,5 godziny z termoobiegiem). Je艣li masz dwie blachy, w艂贸偶 jedn膮 pod drug膮.
- Po tym czasie wy艂膮cz piekarnik, otw贸rz drzwiczki i pozostaw bezy do wystudzenia (mo偶esz zostawi膰 na ca艂膮 noc, ale nie jest to konieczne).
- Udekoruj bezy kremem (najlepiej przed podaniem) i u艂贸偶 na wierzchu owoce. Gotowe bezy z kremem trzymaj w lod贸wce.
krem
- 艢mietank臋 wlej do miski i ubij na sztywno.
- Nast臋pnie dodaj mascarpone i cukier puder. Ca艂o艣膰 zmiskuj do ca艂kowitego po艂膮czenia sk艂adnik贸w.
- Gotowy krem nak艂adaj 艂y偶k膮 lub prze艂贸偶 do r臋kawa cukierniczego z ozdobn膮 ko艅c贸wk膮 i nak艂adaj na bezy.
Informacje dodatkowe
Warto艣ci od偶ywcze (1 sztuka z kremem): Kcal: 148 | Bia艂ko: 2,1 | W臋glowodany: 16 | T艂uszcze: 8,6 Smacznego! Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku聽oraz obserwuj na instagramie. Wypr贸buj przepis do艂膮czaj膮c #przepisynawidelcu
Od dawna chodz膮 za mn膮 bezy, ale zawsze wydawa艂y mi si臋 trudne… Przepis wydaje si臋 by膰 nieskomplikowany. Spr贸buj臋.
Koniecznie! 馃檪 Trzymam kciuki 馃檪