• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Przepisy na widelcu

  • Przepisy
  • O mnie
  • Navigation Menu: Social Icons

    • Facebook
    • Instagram

Beza Pavlova

25 maja 2019 2 komentarze

Przejdź do przepisu Drukuj przepis

Beza Pavlova

Beza Pavlova – chyba nie trzeba jej nikomu przedstawiać 🙂 . Jest idealnym przysmakiem na szczególne okazje, ponieważ pięknie się prezentuje i ma wyjątkowy smak. Beza jest chrupiąca z zewnątrz i delikatna, piankowa w środku. Smakuje niebanalnie, a owoce świetnie przełamują smak. Wbrew pozorom nie jest trudna w wykonaniu, ponieważ najważniejsze jest odpowiednie ubicie białek. Resztę pracy wykona za nas piekarnik 🙂 . Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu.

Beza Pavlova
Drukuj

Beza Pavlova

Przygotowanie: 4 hrs
Wielkość: 6 porcji
Kalorie (porcja/sztuka): 372kcal

Składniki

Beza

  • 6 białek
  • 250 g cukru pudru (2 szklanki)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Krem

  • 200 ml śmietanki 36 % (dobrze schłodzonej)
  • 100 g mascarpone

Owoce

  • 40 g borówek
  • 200 g truskawek

Instrukcja

Beza

  • Białka wlej do miski i ubijaj na sztywną pianę.
  • Następnie dodawaj cukier (najlepiej po łyżce) cały czas ubijając. Piana musi być sztywna i błyszcząca. Na koniec dodaj łyżkę mąki ziemniaczanej.
  • Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia nakładaj pianę (wskazówka: dla ułatwienia na papierze narysuj okrąg, żeby upiec równą bezę – u mnie o średnicy 25 cm). Uformuj pianę za pomocą łyżki (kilka ruchów od dołu do góry).
  • Wstaw bezę do nagrzanego piekarnika i piecz ją przez 30 min. w temperaturze 120 stopni C. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 100 stopni C i piecz przez kolejne 3 godziny. Następnie otwórz drzwiczki piekarnika i studź bezę jeszcze godzinę.
  • Wskazówka: bezę możesz upiec dzień wcześniej (pamiętaj, żeby trzymać ją poza lodówką w temperaturze pokojowej).

Krem

  • Włóż do miski śmietankę i mascarpone. Ubijaj do powstania sztywnej masy.
  • Wyłóż masę na ostudzoną bezę, na górę ułóż truskawki i borówki. Całość możesz posypać cukrem pudrem.
  • Wskazówka: krem najlepiej nakładać na bezę około godziny przed podaniem.

Informacje dodatkowe

Wartości odżywcze (porcja): Kcal: 372 | Białko: 5,4 | Węglowodany: 47,3 | Tłuszcze: 18,5
Smacznego!
 
Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu

Beza Pavlova Beza Pavlova Beza Pavlova Beza Pavlova Beza Pavlova Beza Pavlova Beza Pavlova Beza Pavlova

W kategorii:Ciasta, Desery, Pozostałe, Słodkie, Torty, Wielkanoc, Wszystkie

Poprzedni wpis « Czekoladowo-orzechowe batoniki z kaszy jaglanej
Kolejny wpis Muffinki bananowe »

Reader Interactions

Komentarze

  1. Konesso

    27 maja 2019 o 17:51

    Pavlova najlepsza ze świeżymi owocami, pycha!

    Odpowiedz
    • Przepisy na widelcu

      30 maja 2019 o 16:54

      Zgadzam się 🙂 .

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Pierwszy Sidebar

Cześć! Mam na imię Sylwia i jestem autorką przepisynawidelcu. Przygotowuję przepisy, potrawy i zdjęcia dań tworzonych z pasją, które mam nadzieję zachwycą Was smakiem. O mnie

Partnerzy

Przepisy kulinarne Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

Copyright © 2021 przepisynawidelcu | polityka prywatności