Beza Pavlova – chyba nie trzeba jej nikomu przedstawiać 🙂 . Jest idealnym przysmakiem na szczególne okazje, ponieważ pięknie się prezentuje i ma wyjątkowy smak. Beza jest chrupiąca z zewnątrz i delikatna, piankowa w środku. Smakuje niebanalnie, a owoce świetnie przełamują smak. Wbrew pozorom nie jest trudna w wykonaniu, ponieważ najważniejsze jest odpowiednie ubicie białek. Resztę pracy wykona za nas piekarnik 🙂 . Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu.
Beza Pavlova
Wielkość: 6 porcji
Kalorie (porcja/sztuka): 372kcal
Składniki
Beza
- 6 białek
- 250 g cukru pudru (2 szklanki)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Krem
- 200 ml śmietanki 36 % (dobrze schłodzonej)
- 100 g mascarpone
Owoce
- 40 g borówek
- 200 g truskawek
Instrukcja
Beza
- Białka wlej do miski i ubijaj na sztywną pianę.
- Następnie dodawaj cukier (najlepiej po łyżce) cały czas ubijając. Piana musi być sztywna i błyszcząca. Na koniec dodaj łyżkę mąki ziemniaczanej.
- Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia nakładaj pianę (wskazówka: dla ułatwienia na papierze narysuj okrąg, żeby upiec równą bezę – u mnie o średnicy 25 cm). Uformuj pianę za pomocą łyżki (kilka ruchów od dołu do góry).
- Wstaw bezę do nagrzanego piekarnika i piecz ją przez 30 min. w temperaturze 120 stopni C. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 100 stopni C i piecz przez kolejne 3 godziny. Następnie otwórz drzwiczki piekarnika i studź bezę jeszcze godzinę.
- Wskazówka: bezę możesz upiec dzień wcześniej (pamiętaj, żeby trzymać ją poza lodówką w temperaturze pokojowej).
Krem
- Włóż do miski śmietankę i mascarpone. Ubijaj do powstania sztywnej masy.
- Wyłóż masę na ostudzoną bezę, na górę ułóż truskawki i borówki. Całość możesz posypać cukrem pudrem.
- Wskazówka: krem najlepiej nakładać na bezę około godziny przed podaniem.
Informacje dodatkowe
Wartości odżywcze (porcja): Kcal: 372 | Białko: 5,4 | Węglowodany: 47,3 | Tłuszcze: 18,5 Smacznego! Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu
Konesso
Pavlova najlepsza ze świeżymi owocami, pycha!
Przepisy na widelcu
Zgadzam się 🙂 .