Niezwykle sycące i dodające energii batony proteinowe z pastą kokosową. Sprawdzą się jako przekąska lub posiłek dla osób trenujących oraz szukających zdrowych zamienników słodyczy. Ilość białka możecie modyfikować w taki sposób, żeby była dla Was odpowiednia. Samo przygotowanie batonów jest banalnie proste, dlatego zachęcam do wypróbowania przepisu 🙂 .
Batony proteinowe z pastą kokosową
Wielkość: 6 sztuk
Kalorie (porcja/sztuka): 248kcal
Składniki
- 80 g odżywki białkowej o smaku białej czekolady lub wanilii (lub odtłuszczonego mleka w proszku)
- 80 g pasty kokosowej
- 50 g erytrytolu (3 łyżki)
- 40 g masła orzechowego (2 łyżki)
- 30 g wiórków kokosowych
- 50 g czekolady gorzkiej lub mlecznej (1/2 tabliczki)
Instrukcja
- Pastę kokosową rozpuść w rondelku.
- Do miski wsyp odżywkę białkową, erytrytol, wiórki kokosowe, masło orzechowe oraz rozpuszczoną pastę kokosową.
- Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, do uzyskania jednolitej masy.
- Gotową masę przełóż do formy na batoniki lub formy kwadratowej / prostokątnej. Ja użyłam formy na osobne batoniki, w której wymiary jednej sztuki to 11 cm na 4 cm. Przy wyborze całej formy, gotowe batoniki trzeba będzie pokroić.
- Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej (jeśli chcesz rzadszą konsystencję, dodaj łyżkę oleju kokosowego lub masła).
- Czekoladę wylej na wierzch przygotowanych batoników.
- Gotowe batoniki włóż do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
- Batony trzymaj w lodówce.
Informacje dodatkowe
Wartości odżywcze (sztuka): Kcal: 248 | Białko: 13,2 | Węglowodany: 9,8 | Tłuszcze: 17,6 Smacznego! Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu
JFK
Droga Sylwio,
batony wyglądają bardzo dobrze, a biorąc pod uwagę ich skład muszą być (są) pyszne.
Dziękuję i pozdrawiam,
Przepisy na widelcu
Cieszę się Jacku! 🙂 Bardzo się cieszę, że smakowały.