• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Przepisy na widelcu

  • Przepisy
  • O mnie
  • Navigation Menu: Social Icons

    • Facebook
    • Instagram

Bataty faszerowane mięsem

11 lipca 2019 Zostaw komentarz

Przejdź do przepisu Drukuj przepis

Bataty faszerowane mięsem

W mojej kuchni coraz częściej królują bataty, ponieważ bardzo lubię ich smak. Uwielbiam z nimi eksperymentować i tworzyć zdrowe oraz smaczne potrawy. Dlatego też przygotowałam dla Was przepis na faszerowane bataty z mięsem mielonym i warzywami. Jest to świetny pomysł na zdrowy i sycący obiad. Polecam podawać upieczone bataty z sosem czosnkowym lub jogurtowym 🙂 .

Bataty faszerowane mięsem
Drukuj

Bataty faszerowane mięsem

Przygotowanie: 1 h. 10 min.
Wielkość: 8 połówek
Kalorie (porcja/sztuka): 169kcal

Składniki

  • 4 małe bataty
  • 300 g mięsa mielonego
  • 1/2 sera feta półtłustego
  • 5 pieczarek
  • 1 cebula
  • 1/2 puszki pomidorów krojonych
  • 30 g tartego parmezanu
  • 1 pęczek świeżej bazylii
  • Przyprawy: pieprz, sól, papryka, do mięs, suszone pomidory z bazylią i czosnkiem

Instrukcja

  • Bataty umyj i obierz, a następnie każdą sztukę przekrój na pół. Przekrojone bataty przełóż na blaszkę posmarowaną oliwą i włóż do rozgrzanego piekarnika. Piecz 20 min. w temperaturze 180 stopni C (góra dół, bez termoobiegu).
  • W tym czasie włóż mięso na rozgrzaną i posmarowaną oliwą patelnię. Dopraw przyprawą do mięs oraz pieprzem.
  • Pieczarki umyj i pokrój w kostkę. Cebulę obierz i pokrój drobno. Włóż pieczarki i cebulę na drugą patelnię. Dopraw papryką, solą i pieprzem.
  • Po zmniejszeniu objętości przez pieczarki, przełóż je do smażonego mięsa na patelni. Smaż całość i dopraw suszonymi pomidorami z bazylią i czosnkiem.
  • Następnie dodaj do całości pomidory krojone (bez zalewy) oraz pokrojony ser feta i bazylię. Wymieszaj wszystko dokładnie i smaż jeszcze około 5 min.
  • Bataty wyjmij z piekarnika. Za pomocą małej łyżeczki wydrąż z każdej połówki około połowy miąższu. Miąższ dodaj do farszu na patelni i wymieszaj.
  • Każdą połówkę batata wypełnij przygotowanym farszem z patelni.
  • Włóż ponownie do piekarnika i piecz 8-10 min. w temperaturze 180 stopni C.
  • Po wyjęciu posyp całość parmezanem oraz bazylią. Polecam podawać z sosem czosnkowym lub jogurtowym.

Informacje dodatkowe

Wartości odżywcze (połówka): Kcal: 169 | Białko: 12,7 | Węglowodany: 15,1 | Tłuszcze: 6,6
Smacznego!
Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu

Bataty faszerowane mięsem Bataty faszerowane mięsem Bataty faszerowane mięsem Bataty faszerowane mięsem Bataty faszerowane mięsem Bataty faszerowane mięsem Bataty faszerowane mięsem Bataty faszerowane mięsem Bataty faszerowane mięsem Bataty faszerowane mięsem

W kategorii:Dania główne, Przekąski, Wszystkie

Poprzedni wpis « Sałatka z arbuzem i fetą
Kolejny wpis Tarta z owocami »

Reader Interactions

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Pierwszy Sidebar

Cześć! Mam na imię Sylwia i jestem autorką przepisynawidelcu. Przygotowuję przepisy, potrawy i zdjęcia dań tworzonych z pasją, które mam nadzieję zachwycą Was smakiem. O mnie

Partnerzy

Przepisy kulinarne Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

Copyright © 2021 przepisynawidelcu | polityka prywatności