W mojej kuchni coraz częściej królują bataty, ponieważ bardzo lubię ich smak. Uwielbiam z nimi eksperymentować i tworzyć zdrowe oraz smaczne potrawy. Dlatego też przygotowałam dla Was przepis na faszerowane bataty z mięsem mielonym i warzywami. Jest to świetny pomysł na zdrowy i sycący obiad. Polecam podawać upieczone bataty z sosem czosnkowym lub jogurtowym 🙂 .
Bataty faszerowane mięsem
Wielkość: 8 połówek
Kalorie (porcja/sztuka): 169kcal
Składniki
- 4 małe bataty
- 300 g mięsa mielonego
- 1/2 sera feta półtłustego
- 5 pieczarek
- 1 cebula
- 1/2 puszki pomidorów krojonych
- 30 g tartego parmezanu
- 1 pęczek świeżej bazylii
- Przyprawy: pieprz, sól, papryka, do mięs, suszone pomidory z bazylią i czosnkiem
Instrukcja
- Bataty umyj i obierz, a następnie każdą sztukę przekrój na pół. Przekrojone bataty przełóż na blaszkę posmarowaną oliwą i włóż do rozgrzanego piekarnika. Piecz 20 min. w temperaturze 180 stopni C (góra dół, bez termoobiegu).
- W tym czasie włóż mięso na rozgrzaną i posmarowaną oliwą patelnię. Dopraw przyprawą do mięs oraz pieprzem.
- Pieczarki umyj i pokrój w kostkę. Cebulę obierz i pokrój drobno. Włóż pieczarki i cebulę na drugą patelnię. Dopraw papryką, solą i pieprzem.
- Po zmniejszeniu objętości przez pieczarki, przełóż je do smażonego mięsa na patelni. Smaż całość i dopraw suszonymi pomidorami z bazylią i czosnkiem.
- Następnie dodaj do całości pomidory krojone (bez zalewy) oraz pokrojony ser feta i bazylię. Wymieszaj wszystko dokładnie i smaż jeszcze około 5 min.
- Bataty wyjmij z piekarnika. Za pomocą małej łyżeczki wydrąż z każdej połówki około połowy miąższu. Miąższ dodaj do farszu na patelni i wymieszaj.
- Każdą połówkę batata wypełnij przygotowanym farszem z patelni.
- Włóż ponownie do piekarnika i piecz 8-10 min. w temperaturze 180 stopni C.
- Po wyjęciu posyp całość parmezanem oraz bazylią. Polecam podawać z sosem czosnkowym lub jogurtowym.
Informacje dodatkowe
Wartości odżywcze (połówka): Kcal: 169 | Białko: 12,7 | Węglowodany: 15,1 | Tłuszcze: 6,6 Smacznego! Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu
Dodaj komentarz