• Przejd藕 do g艂贸wnej nawigacji
  • Przejd藕 do tre艣ci
  • Przejd藕 do g艂贸wnego paska bocznego

Przepisy na widelcu

  • Przepisy
  • O mnie
  • Navigation Menu: Social Icons

    • Facebook
    • Instagram

Barszcz na zakwasie

12 grudnia 2019 1 komentarz

Przejd藕 do przepisu Drukuj przepis

Barszcz na zakwasie

Barszcz czerwony na zakwasie, to obowi膮zkowa pozycja na wigilijnym stole 馃檪 . Jest aromatyczny, a jego zapach unosi si臋 w ca艂ym domu. Jestem pewna, 偶e podbije serca Waszych go艣ci. Przepis na zakwas znajdziecie TUTAJ. Pami臋tajcie, 偶e gotowego barszczu z zakwasem nie mo偶na ponownie zagotowa膰, poniewa偶 straci pi臋kny kolor i aromat. Barszcz mo偶na jedynie podgrzewa膰, ale nie doprowadza膰 do wrzenia 馃槈 .

Barszcz na zakwasie
Drukuj

Barszcz na zakwasie

Przygotowanie: 1 h. 30 min.
Wielko艣膰: 8 porcji
Kalorie (porcja/sztuka): 50kcal

Sk艂adniki

  • 4 buraki
  • 2 marchewki
  • 1 korze艅 pietruszki
  • 1 cebula
  • 1 ma艂y por
  • 1/2 korzenia selera
  • 10 g suszonych grzyb贸w
  • 2 l wody
  • 500 ml zakwasu z burak贸w
  • 3 ziela angielskie
  • 2 li艣cie laurowe
  • przyprawy: 1/2 艂y偶eczki majeranku, 1/2 艂y偶eczki soli, szczypta pieprzu

Instrukcja

  • Wszystkie warzywa obierz i pokr贸j na mniejsze kawa艂ki. Cebul臋 obierz i przypal sk贸rk臋.
  • W艂贸偶 obrane warzywa do garnka. Dodaj przyprawy i zalej wszystko 2 litrami wody.
  • Gotuj wywar na ma艂ym ogniu przez 60 minut.
  • Po tym czasie zdejmij garnek z ognia i przelej jego zawarto艣膰 przez sitko do innego garnka, aby zosta艂 sam barszcz bez warzyw.
  • Przelany barszcz postaw zn贸w na kuchence i podgrzewaj. Dolej do niego 500 ml zakwasu z burak贸w.
  • Pami臋taj, 偶e barszczu z zakwasem nie mo偶na ponownie zagotowa膰, poniewa偶 straci sw贸j kolor i aromat. Barszcz z zakwasem mo偶na wy艂膮cznie podgrzewa膰.
  • Gotowy barszcz podawaj z uszkami.

Informacje dodatkowe

Warto艣ci od偶ywcze (1 porcja): Kcal: 50 | Bia艂ko: 2,6 | W臋glowodany: 11,1 | T艂uszcze: 0,4
*kcal wyliczone z uwzgl臋dnieniem warzyw
Smacznego!
Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku聽oraz obserwuj na instagramie. Wypr贸buj przepis do艂膮czaj膮c #przepisynawidelcu

Barszcz na zakwasie Barszcz na zakwasie Barszcz na zakwasie Barszcz na zakwasie Barszcz na zakwasie Barszcz na zakwasie Barszcz na zakwasie Barszcz na zakwasie Barszcz na zakwasie Barszcz na zakwasie

W kategorii:Bo偶e Narodzenie, Dania g艂贸wne, Jednogarnkowe, Wegetaria艅skie, Wszystkie, Zupy

Poprzedni wpis « Paszteciki z kapust膮 i grzybami
Kolejny wpis Wigilijne uszka z grzybami »

Reader Interactions

Trackbacks

  1. Wigilijne uszka z grzybami | Przepisy na widelcu pisze:
    13 grudnia 2019 o 09:02

    […] Czy wyobra偶acie sobie wigilijny barszcz bez uszek z grzybami? Ja zdecydowanie nie! Dzi艣 dziel臋 si臋 z Wami przepisem na absolutnie rewelacyjne uszka, kt贸rych sekretnym sk艂adnikiem jest ciasto. Do wyrabiania wykorzystuj臋 gor膮ce mleko, mas艂o i m膮k臋, poniewa偶 tworz膮 one idealne ciasto. Uwa偶am, 偶e nie ma lepszej receptury ni偶 ta . Tak przygotowane ciasto sprawia, 偶e uszka s膮 przepyszne i rozp艂ywaj膮 si臋 w ustach . Przepis na barszcz znajdziecie TUTAJ. […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Tw贸j adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola s膮 oznaczone *

Pierwszy Sidebar

Cze艣膰! Mam na imi臋 Sylwia i jestem autork膮 przepisynawidelcu. Przygotowuj臋 przepisy, potrawy i zdj臋cia da艅 tworzonych z pasj膮, kt贸re mam nadziej臋 zachwyc膮 Was smakiem. O mnie

Partnerzy

Przepisy kulinarne Katalog Smak贸w - Przepisy kulinarne na ka偶d膮 okazj臋 i wyszukiwarka przepis贸w

Copyright © 2021 przepisynawidelcu | polityka prywatno艣ci