• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Przepisy na widelcu

  • Przepisy
  • O mnie
  • Navigation Menu: Social Icons

    • Facebook
    • Instagram

Bakłażan zapiekany z caprese

18 lipca 2019 Zostaw komentarz

Przejdź do przepisu Drukuj przepis

Bakłażan zapiekany z caprese

Próbowaliście zapiekanek z bakłażanem? Jeśli nie, to koniecznie nadróbcie zaległości 🙂 . Bakłażan zapiekany z mozzarellą i pomidorami świetnie smakuje, a do tego jest lekką i zdrową przekąską. Ser rozpuszcza się na plastrach bakłażana, a parmezan i bazylia nadaje smaku.

Bakłażan zapiekany z caprese
Drukuj

Bakłażan zapiekany z caprese

Przygotowanie: 45 min.
Wielkość: 5 sztuk
Kalorie (porcja/sztuka): 119kcal

Składniki

  • 1 bakłażan
  • 2 kulki mozzarelli
  • 2 pomidory
  • 1 pęczek bazylii
  • 10 g tartego parmezanu
  • Przyprawy: sól, bazylia z suszonymi pomidorami i czosnkiem

Instrukcja

  • Bakłażana umyj i pokrój na plastry.
  • Blaszkę posmaruj oliwą, ułóż na niej plastry bakłażana i posyp je przyprawami.
  • Włóż blaszkę do rozgrzanego piekarnika i piecz bakłażany 20 minut w temperaturze 180 stopni C (góra dół, bez termoobiegu).
  • Mozzarellę oraz pomidory pokrój w cienkie plastry.
  • Wyjmij blaszkę z piekarnika i ułóż na każdym kawałku bakłażana plaster pomidora na przemian z mozzarellą.
  • Włóż ponownie do piekarnika i piecz 15 min w temperaturze 180 stopni C (góra dół, bez termoobiegu).
  • Po wyjęciu każdy kawałek bakłażana posyp parmezanem oraz pokrojoną bazylią. Opcjonalnie możesz polać także oliwą.

Informacje dodatkowe

Wartości odżywcze (sztuka): Kcal: 119 | Białko: 12,4 | Węglowodany: 6,7 | Tłuszcze: 5,1
Smacznego!
Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu

Bakłażan zapiekany z caprese Bakłażan zapiekany z caprese Bakłażan zapiekany z caprese Bakłażan zapiekany z caprese Bakłażan zapiekany z caprese Bakłażan zapiekany z caprese Bakłażan zapiekany z caprese

W kategorii:Dania główne, Do 6 składników, Fit, Przekąski, Śniadania, Wegetariańskie, Wszystkie

Poprzedni wpis « Rogaliki maślane
Kolejny wpis Rurki z kremem »

Reader Interactions

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Pierwszy Sidebar

Cześć! Mam na imię Sylwia i jestem autorką przepisynawidelcu. Przygotowuję przepisy, potrawy i zdjęcia dań tworzonych z pasją, które mam nadzieję zachwycą Was smakiem. O mnie

Partnerzy

Przepisy kulinarne Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

Copyright © 2021 przepisynawidelcu | polityka prywatności