• Przejd藕 do g艂贸wnej nawigacji
  • Przejd藕 do tre艣ci
  • Przejd藕 do g艂贸wnego paska bocznego

Przepisy na widelcu

  • Przepisy
  • O mnie
  • Navigation Menu: Social Icons

    • Facebook
    • Instagram

Bajgle

31 marca 2020 Zostaw komentarz

Przejd藕 do przepisu Drukuj przepis

bajgle

Bajgle – zdecydowanie mam do nich s艂abo艣膰 馃槈 . S膮 zarumienione z zewn膮trz i mi臋ciutkie w 艣rodku. Cz臋sto mylone z obwarzankami, kt贸re s膮 skr臋cone z dw贸ch kawa艂k贸w ciasta i wi臋ksze. My艣l臋, 偶e warto zna膰 t臋 r贸偶nic臋 馃檪 . W tym trudnym czasie, szczeg贸lnie polecam domowe wypieki, kt贸re cho膰 na chwil臋 pozwol膮 oderwa膰 my艣li i przygotowa膰 co艣 niezwykle pysznego.

bajgle
Drukuj

Bajgle

Przygotowanie: 2 hrs
Wielko艣膰: 6 sztuk
Kalorie (porcja/sztuka): 324kcal

Sk艂adniki

  • 400 g m膮ki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 7 g dro偶d偶y suchych
  • 50 g mas艂a
  • 30 g cukru
  • 1/2 艂y偶eczki soli

dodatkowo

  • 1 偶贸艂tko
  • sezam/mak/czarnuszka (do posypania)

Instrukcja

  • M膮k臋 wsyp do miski i wymieszaj z dro偶d偶ami.
  • Mas艂o rozpu艣膰 w rondelku, zdejmij z kuchenki i wlej do niego mleko. Nast臋pnie przelej wszystko do miski z m膮k膮 (mleko z mas艂em maj膮 by膰 lekko ciep艂e, ale nie gor膮ce). Dodaj cukier i s贸l.
  • Wyrabiaj ciasto do momentu, a偶 b臋dzie odchodzi膰 od r膮k (mo偶esz wyrabia膰 r臋cznie lub w robocie kuchennym).
  • Ciasto prze艂贸偶 do miski, przykryj 艣ciereczk膮 i odstaw do wyro艣ni臋cia na 1 godzin臋.
  • Po tym czasie wyjmij ciasto z miski i podziel na 6 r贸wnych cz臋艣ci. Z ka偶dej formuj kulk臋, a nast臋pnie sp艂aszcz j膮 i za pomoc膮 kieliszka lub kciuka zr贸b dziurk臋 na 艣rodku.
  • Zagotuj wod臋, zanurz w niej ka偶dego bajgla na 20 sekund, a nast臋pnie ods膮cz na r臋czniku papierowym.
  • U艂贸偶 bajgle na blaszce wy艂o偶onej papierem do pieczenia. W 艣rodek bajgli w艂贸偶 metalow膮 rurk臋 lub kieliszek posmarowany olejem (ja u偶y艂am gotowych form).
  • 呕贸艂tko jajka wymieszaj z 2 艂y偶kami wody i posmaruj nim bajgle, a nast臋pnie posyp sezamem, makiem lub czarnuszk膮.
  • W艂贸偶 bajgle do nagrzanego piekarnika i piecz je 20-22 minut w temperaturze 200 stopni C (g贸ra d贸艂, bez termoobiegu).
  • Wyjmij bajgle i pozostaw do ostygni臋cia. Po tym czasie wyjmij rurki lub kieliszki.

Informacje dodatkowe

Warto艣ci od偶ywcze (1 sztuka): Kcal: 324 | Bia艂ko: 6,5 | W臋glowodany: 41,5 | T艂uszcze: 5,5
Smacznego!
Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku聽oraz obserwuj na instagramie. Wypr贸buj przepis do艂膮czaj膮c #przepisynawidelcu

bajgle bajgle bajgle bajgle bajgle bajgle bajgle bajgle bajgle bajgle bajgle bajgle

W kategorii:Pieczywo, Przek膮ski, 艢niadania, Wszystkie

Poprzedni wpis « Ciasto na pizz臋
Kolejny wpis Zakwas na 偶urek »

Reader Interactions

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Tw贸j adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola s膮 oznaczone *

Pierwszy Sidebar

Cze艣膰! Mam na imi臋 Sylwia i jestem autork膮 przepisynawidelcu. Przygotowuj臋 przepisy, potrawy i zdj臋cia da艅 tworzonych z pasj膮, kt贸re mam nadziej臋 zachwyc膮 Was smakiem. O mnie

Partnerzy

Przepisy kulinarne Katalog Smak贸w - Przepisy kulinarne na ka偶d膮 okazj臋 i wyszukiwarka przepis贸w

Copyright © 2021 przepisynawidelcu | polityka prywatno艣ci