Chocolate chip cookies to popularne amerykańskie ciasteczka z kawałkami czekolady. Są absolutnie przepyszne i można stracić dla nich głowę 😉. Przyznam, że to moje ulubione ciasteczka. Po upieczeniu są miękkie, a później robią się twardsze, ale nadal miękkie w środku. Jeśli dodacie do nich pokrojone krówki, to karmel będzie się ciągnąć po ich ułamaniu. Wierzcie mi, warto się na nie skusić 😊. Jedno ciasto spokojnie zaspokoi ochotę na słodkie, ale nie znam osoby, która nie sięgnęła po kolejne 😉 . Do ciastek możecie dodawać różne dodatki – pokrojone batony, słone precelki, draże itp. Wszystko zależy do Waszej inwencji twórczej 😊 .
Amerykańskie ciasteczka z kawałkami czekolady - chocolate chip cookies
Wielkość: 24 sztuki
Kalorie (porcja/sztuka): 110kcal
Składniki
- 180 g mąki pszennej (1 1/4 szklanki - użyłam typ 405)
- 15 g mąki ziemniaczanej (1 łyżka)
- 100 g masła lub margaryny
- 100 g cukru brązowego (1/2 szklanki)
- 40 g cukru białego (1/5 szklanki)
- 16 g cukru waniliowego (1 opakowanie)
- 1 jajko
- 15 g mleka w proszku - pełnotłustego (1 łyżka - można pominąć)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- 40 g płatków czekoladowych lub pokruszonej czekolady (użyłam płatków czekoladowych)
- 4 szt cukierków krówki (można pominąć)
Instrukcja
- W rondelku rozpuść masło i odstaw je do ostygnięcia.
- Do miski wsyp wszystkie suche składniki i dokładnie wymieszaj.
- Następnie dodaj do nich rozpuszczone masło i jajko. Całość wymieszaj do uzyskania jednolitej masy.
- Cukierki krówki i czekoladę pokrój na małe kawałki i wrzuć je do ciasta.
- Wymieszaj dokładnie całość i włóż miskę z ciastem do lodówki na 30 minut.
- Po tym czasie z ciasta formuj kulki (możesz użyć łyżki lub gałki do lodów).
- Nakładaj kulki na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia w dużych odstępach od siebie (na jedną blaszkę zmieści się 8 kulek). Następnie spłaszcz każdą kulkę.
- Włóż blaszkę do nagrzanego piekarnika i piecz ciastka 10 minut w temperaturze 180 stopni C z termoobiegiem.
- Po wyjęciu ciastka będą miękkie (takie mają być). Odstaw je do wystygnięcia. Po tym czasie będą gotowe do spożycia.
- Ciastka przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku do 7 dni.
Informacje dodatkowe
Wartości odżywcze (1 sztuka): Kcal: 99 | Białko: 1,3 | Węglowodany: 15 | Tłuszcze: 3,9 Smacznego! Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu
Leon
Pychota, idealne na przekąskę kiedy najdzie ochota na coś słodkiego.
Przepisy na widelcu
To prawda! Są uzależniające ;). Pozdrawiam
Kasia
Dziękuję. Wyszły miękkie i puszyste jak biszkopt. Smaczne choć nie wiem czemu wyszły inne niz w przepisie, użyłam margaryny. Może za mało mąki.. Ale dawalam z wagą.
Przepisy na widelcu
Nie powinny wyjść miękkie. Może to kwestia mąki lub margaryny?