• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Przepisy na widelcu

  • Przepisy
  • O mnie
  • Navigation Menu: Social Icons

    • Facebook
    • Instagram

Amerykańskie ciasteczka z kawałkami czekolady – chocolate chip cookies

17 kwietnia 2020 4 komentarze

Przejdź do przepisu Drukuj przepis

Ciasteczka z kawałkami czekolady - chocolate chip cookies

Chocolate chip cookies to popularne amerykańskie ciasteczka z kawałkami czekolady. Są absolutnie przepyszne i można stracić dla nich głowę 😉. Przyznam, że to moje ulubione ciasteczka. Po upieczeniu są miękkie, a później robią się twardsze, ale nadal miękkie w środku. Jeśli dodacie do nich pokrojone krówki, to karmel będzie się ciągnąć po ich ułamaniu. Wierzcie mi, warto się na nie skusić 😊. Jedno ciasto spokojnie zaspokoi ochotę na słodkie, ale nie znam osoby, która nie sięgnęła po kolejne 😉 . Do ciastek możecie dodawać różne dodatki – pokrojone batony, słone precelki, draże itp. Wszystko zależy do Waszej inwencji twórczej 😊 .

Ciasteczka z kawałkami czekolady - chocolate chip cookies
Drukuj

Amerykańskie ciasteczka z kawałkami czekolady - chocolate chip cookies

Przygotowanie: 1 h. 10 min.
Wielkość: 24 sztuki
Kalorie (porcja/sztuka): 110kcal

Składniki

  • 180 g mąki pszennej (1 1/4 szklanki - użyłam typ 405)
  • 15 g mąki ziemniaczanej (1 łyżka)
  • 100 g masła lub margaryny
  • 100 g cukru brązowego (1/2 szklanki)
  • 40 g cukru białego (1/5 szklanki)
  • 16 g cukru waniliowego (1 opakowanie)
  • 1 jajko
  • 15 g mleka w proszku - pełnotłustego (1 łyżka - można pominąć)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 40 g płatków czekoladowych lub pokruszonej czekolady (użyłam płatków czekoladowych)
  • 4 szt cukierków krówki (można pominąć)

Instrukcja

  • W rondelku rozpuść masło i odstaw je do ostygnięcia.
  • Do miski wsyp wszystkie suche składniki i dokładnie wymieszaj.
  • Następnie dodaj do nich rozpuszczone masło i jajko. Całość wymieszaj do uzyskania jednolitej masy.
  • Cukierki krówki i czekoladę pokrój na małe kawałki i wrzuć je do ciasta.
  • Wymieszaj dokładnie całość i włóż miskę z ciastem do lodówki na 30 minut.
  • Po tym czasie z ciasta formuj kulki (możesz użyć łyżki lub gałki do lodów).
  • Nakładaj kulki na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia w dużych odstępach od siebie (na jedną blaszkę zmieści się 8 kulek). Następnie spłaszcz każdą kulkę.
  • Włóż blaszkę do nagrzanego piekarnika i piecz ciastka 10 minut w temperaturze 180 stopni C z termoobiegiem.
  • Po wyjęciu ciastka będą miękkie (takie mają być). Odstaw je do wystygnięcia. Po tym czasie będą gotowe do spożycia.
  • Ciastka przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku do 7 dni.

Informacje dodatkowe

Wartości odżywcze (1 sztuka): Kcal: 99 | Białko: 1,3 | Węglowodany: 15 | Tłuszcze: 3,9
Smacznego!
Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu

Ciasteczka z kawałkami czekolady - chocolate chip cookies Ciasteczka z kawałkami czekolady - chocolate chip cookies Ciasteczka z kawałkami czekolady - chocolate chip cookies Ciasteczka z kawałkami czekolady - chocolate chip cookies Ciasteczka z kawałkami czekolady - chocolate chip cookies Ciasteczka z kawałkami czekolady - chocolate chip cookies Ciasteczka z kawałkami czekolady - chocolate chip cookies Ciasteczka z kawałkami czekolady - chocolate chip cookies Ciasteczka z kawałkami czekolady - chocolate chip cookies ciasteczkaCiasteczka z kawałkami czekolady - chocolate chip cookies

W kategorii:Wszystkie

Poprzedni wpis « Mini babeczki cytrynowe
Kolejny wpis Makaron z domowym pesto »

Reader Interactions

Komentarze

  1. Leon

    18 września 2020 o 17:38

    Pychota, idealne na przekąskę kiedy najdzie ochota na coś słodkiego.

    Odpowiedz
    • Przepisy na widelcu

      21 września 2020 o 19:51

      To prawda! Są uzależniające ;). Pozdrawiam

      Odpowiedz
  2. Kasia

    18 września 2022 o 21:22

    Dziękuję. Wyszły miękkie i puszyste jak biszkopt. Smaczne choć nie wiem czemu wyszły inne niz w przepisie, użyłam margaryny. Może za mało mąki.. Ale dawalam z wagą.

    Odpowiedz
    • Przepisy na widelcu

      23 września 2022 o 18:07

      Nie powinny wyjść miękkie. Może to kwestia mąki lub margaryny?

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Pierwszy Sidebar

Cześć! Mam na imię Sylwia i jestem autorką przepisynawidelcu. Przygotowuję przepisy, potrawy i zdjęcia dań tworzonych z pasją, które mam nadzieję zachwycą Was smakiem. O mnie

Partnerzy

Przepisy kulinarne Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

Copyright © 2022 przepisynawidelcu | polityka prywatności