Zastanawialiście się nad wykorzystaniem mascarpone w potrawach wytrawnych, a przy tym złożonych głównie z warzyw? W dzisiejszym wydaniu mniej popularny makaron z zielonego grochu, szpinak oraz mascarpone, który jest głównym winowajcą kaloryczności tego dania. Można jednak zastąpić jego gęstym jogurtem naturalnym, co znacząco odchudzi potrawę.
Makaron z grochu ze szpinakiem i mascarpone
Wielkość: 2 porcje
Kalorie (porcja/sztuka): 540kcal
Składniki
- 100 g makaronu z zielonego groszku
- 150 g świeżego szpinaku
- 150 g sera mascarpone
- 50 g mozzarelli
- Plaster cytryny
- Przyprawy: pieprz, czosnek, sól
Instrukcja
- Makaron ugotuj w posolonej wodzie i następnie odcedź. Szpinak włóż na patelnię posmarowaną oliwą, a po jego zwiędnięciu dodaj do smaku sól, czosnek i pieprz.
- Ser mascarpone i połowę mozzarelli dodaj do szpinaku na patelni i wszystko razem wymieszaj do uzyskania gęstego sosu.
- Makaron możesz wymieszać z sosem na patelni lub najpierw włożyć go do salaterki, a następnie polać sosem.
- Niezależnie od wybranej wersji, danie posyp pozostałą częścią mozzarelli. Na koniec skrop każdą porcję cytryną.
Informacje dodatkowe
Wartości odżywcze (porcja): Kcal 540 | Białko: 19,3 | Węglowodany: 32,9 | Tłuszcze: 34,5 Smacznego! Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu
Dodaj komentarz