Wyśmienita rolada bezowa wcale nie musi być bardzo skomplikowana ani droga. Jednak nigdy nie stała koło dań fit, ale swoim smakiem rekompensuje każdą dodatkową kalorię. Dzisiaj prezentuję roladę wypełnioną malinami oraz borówkami. Jest ona na tyle wdzięczna, że bez problemu można wykorzystać inne owoce. Kwintesencją udanej rolady bezowej jest odpowiednie wyczucie ile minut ma ona spędzić w piekarniku. Pamiętaj, żeby śmietankę przed ubijaniem dobrze schłodzić, wtedy na pewno wszystko się uda. Przepis jednym słowem: miodzio!
Rolada bezowa z owocami
Wielkość: 6 porcji
Kalorie (porcja/sztuka): 378kcal
Składniki
Rolada bezowa
- 4 białek jajek
- 150 g cukru pudru
- Szczypta soli
Nadzienie
- 200 g śmietanki 30%
- 200 g mascarpone
- 50 g cukru pudru
- 70 g malin
- 70 g borówek
Instrukcja
- Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec stopniowo dodawaj cukier puder (najlepiej po łyżce). Ubijaj do momentu kiedy piana będzie sztywna i świecąca.
- Tak przygotowaną masę nakładaj łyżką na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Ja użyłam blachy o wymiarach 30 cm na 20 cm. Pamiętaj, że beza urośnie, dlatego nie dojeżdżaj masą do brzegów.
- Piecz bezę przez 20 minut w temperaturze 160 stopni C.
- W tym czasie ubij śmietankę, a gdy będzie już sztywna dodawaj łyżką mascarpone oraz cukier puder. Miksuj do połączenia składników. Pamiętaj, że śmietanka musi być wcześniej dobrze schłodzona.
- Gotową bezę wyjmij z piekarnika, a następnie z blaszki. Obróć bezę górą do dołu, wyłóż na nią przygotowaną masę z mascarpone, śmietanki i cukru pudru. Posyp malinami i borówkami.
- Zwiń bezę w roladę wykorzystując papier, na którym była pieczona.
- (Wskazówka) Gotową bezę można jeść od razu lub włożyć do lodówki, żeby się schłodziła.
Informacje dodatkowe
Wartości odżywcze (porcja): Kcal 375,5 | Białko: 5,0 | Węglowodany: 38,9 | Tłuszcze: 22,8 Smacznego! Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu
JFK
Zrobione. Było tak smaczne, że domownicy pożarli wszystko. Nic dla mnie nie zostało.
Beza z przepisu wyszła ok 🙂
Przepisy na widelcu
Bardzo się cieszę, że beza wyszła smakowita. Mam nadzieję, że kolejnym razem będzie okazja, aby jej spróbować – potwierdzam, że jest to niebo w gębie 🙂
Teresa
Mam jedno pytanie czy krem wykładamy na roladę gorąca czy zimną.Pozdrawiam
Przepisy na widelcu
Najlepiej chwilę odczekać, żeby krem nam się nie rozpuścił 🙂