Chcesz zaskoczyć innych niecodziennym wyglądem naleśników, a przy tym pysznym smakiem? Wypróbuj ich szpinakowej wersji. Nie dość, że pięknie się prezentują, to w dodatku błyskawicznie znikają z talerzy. Świetnie sprawdzą się w połączeniu z sosem czosnkowym lub ziołowym.
Naleśniki szpinakowe z kurczakiem
Wielkość: 8 sztuk
Kalorie (porcja/sztuka): 265kcal
Składniki
Naleśniki masa
- 250 g mąki
- 225 ml mleka
- 2 jajka
- 100 g szpinaku
- 150 ml wody (najlepiej lekko gazowanej)
Nadzienie
- 2 filety z kurczaka (400g)
- 300 g szpinaku
- 225 g sera feta
- Przyprawy: pieprz, papryka, odrobina soli
- Kiełki rzodkiewki
Instrukcja
Masa na naleśniki
- Mąkę, mleko oraz jajka wymieszaj w misce. Szpinak (100g) połącz z wodą i zblenduj do uzyskania jednolitej masy.
- Połącz szpinak z pozostałymi składnikami i miksuj je wszystkie do uzyskania gotowej masy.
- Patelnię rozgrzej i posmaruj olejem. Smaż po obu stronach.
Nadzienie
- Filety z kurczaka umyj i pokrój na drobne kawałki. Włóż na patelnię, dodaj przyprawy i smaż. Szpinak podsmaż na patelni i dodaj pokrojony ser feta. Dopraw do smaku przyprawami (pieprz, papryka oraz sól).
- Wszystkie składniki wymieszaj. Nadziewaj nimi wcześniej usmażone naleśniki.
- Podawaj z sosem czosnkowym. Możesz użyć również kiełków do posypania.
Informacje dodatkowe
Wartości odżywcze (sztuka): Kcal 265 | Białko: 22,7 | Węglowodany: 26,7 | Tłuszcze: 8,0 Smacznego! Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu
Dodaj komentarz