Hummus z ciecierzycy, to klasyk, którego smak broni się sam 😊 . Idealnie komponuje się z talerzem warzyw albo z pieczywem. Doskonale sprawdzi się także z chlebkami naan, na które przepis znajdziecie TUTAJ. Gotowy hummus trzymajcie w lodówce 😊 .
Domowy hummus
Wielkość: 1 hummus
Składniki
- 200 g ciecierzycy z puszki (1 puszka, bez zalewy)
- 3 łyżki pasty sezamowej (tahini)
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki oliwy
- 3 łyżki wody
- 1 ząbek czosnku
- przyprawy: 1 łyżeczka kminu rzymskiego, sól, pieprz
Instrukcja
- Ciecierzycę odsącz z zalewy i wsyp do blendera.
- Dodaj pozostałe składniki i zblenduj na jednolitą masę (kilka minut). Jeśli masa jest zbyt gęsta, dodaj wody.
- Gotowy hummus przełóż do miseczki lub głębokiego talerza. Podawaj skropiony oliwą i posypany sezamem, orzechami lub czarnuszką.
Informacje dodatkowe
Smacznego! Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu
Dodaj komentarz