Jeśli szukacie pomysłu na niebanalną przekąskę, to świetnie trafiliście 😊 . Ciasto francuskie z figami, serem camembert i miodem. Jest to przepyszna przystawka, którą przygotowuje się naprawdę szybko. Świetnie sprawdzi się na większe imprezy 🙂 .
Ciasto francuskie z figami, serem camembert i miodem
Wielkość: 12 sztuk
Kalorie (porcja/sztuka): 171kcal
Składniki
- 275 g ciasta francuskiego (1 opakowanie)
- 240 g sera pleśniowego camembert (2 opakowania, użyłam light)
- 4 figi
- 20 g sezamu jasnego do posypania (2 łyżki)
- 2 łyżki miodu
Instrukcja
- Ciasto francuskie rozwiń i podziel na 12 prostokątnych części (lub w kwadraty – wg uznania).
- Ser pleśniowy pokrój w kawałki, a figi w plastry.
- Na każdy kawałek ciasta francuskiego połóż kawałki sera pleśniowego, a następnie kilka plastrów fig.
- Układaj kawałki ciasta na blaszce do pieczenia posmarowanej oliwą.
- Włóż blaszkę do nagrzanego piekarnika i piecz całość 25 minut w temperaturze 180 stopni C (góra-dół, bez termoobiegu).
- Sezam wsyp na suchą, rozgrzaną patelnię i praż chwilę do uzyskania złocistego koloru.
- Po wyjęciu ciasta francuskiego z piekarnika polej każdy kawałek miodem oraz posyp odrobiną sezamu.
Informacje dodatkowe
Wartości odżywcze (1 z 12 sztuk): Kcal: 171 | Białko: 6,3 | Węglowodany: 15,8 | Tłuszcze: 9,3 Smacznego! Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu
Dodaj komentarz