• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Przepisy na widelcu

  • Przepisy
  • O mnie
  • Navigation Menu: Social Icons

    • Facebook
    • Instagram

Mini bagietki pełnoziarniste

21 lipca 2020 Zostaw komentarz

Przejdź do przepisu Drukuj przepis

Mini bagietki

Uwielbiam zapach domowego pieczywa, dlatego coraz rzadziej kupuje gotowe wypieki.
Przygotowałam przepis na mini bagietki pełnoziarniste, które są idealne na śniadanie. Mąkę możecie wymienić także na pszenną, jeśli nie przepadacie za produktami pełnoziarnistymi.
Mini bagietki są idealne na jedną porcję, więc można je także przygotować na drogę 😊 . Smakują zarówno w wersji wytrawnej, jak i na słodko 🙂 .

Mini bagietki pełnoziarniste
Drukuj

Mini bagietki pełnoziarniste

Przygotowanie: 2 hrs
Wielkość: 8 sztuk
Kalorie (porcja/sztuka): 250kcal

Składniki

  • 400 g mąki pszennej pełnoziarnistej (2 2/3 szklanki) (użyłam typ 1850)
  • 250 ml mleka (użyłam 1,5 % bez laktozy)
  • 7 g drożdży suchych (lub 25 g świeżych)
  • 50 g masła
  • 30 g cukru
  • 1/2 łyżeczki soli

dodatkowo

  • 1 żółtko jajka
  • 1 łyżka mleka
  • 1 łyżka sezamu lub maku do posypania

Instrukcja

  • Mąkę wsyp do miski i wymieszaj z drożdżami.
  • Masło rozpuść w rondelku, zdejmij z kuchenki i wlej do niego mleko. Następnie przelej wszystko do miski z mąką (mleko z masłem mają być lekko ciepłe, ale nie gorące). Dodaj cukier i sól.
  • Wyrabiaj ciasto do momentu, aż będzie odchodzić od rąk (możesz wyrabiać ręcznie lub w robocie kuchennym).
  • Ciasto przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę.
  • Po tym czasie wyjmij ciasto z miski i podziel na 8 równych części. Z każdej formuj bagietki i układaj na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Bagietki przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut do ponownego wyrośnięcia.
  • Po tym czasie żółtko jaja wymieszaj z łyżką mleka i posmaruj nim bagietki. Następnie posyp sezamem.
  • Włóż bagietki do nagrzanego piekarnika i piecz je 20-22 minut w temperaturze 200 stopni C (góra dół, bez termoobiegu).
  • Wyjmij bagietki i pozostaw do ostygnięcia.

Informacje dodatkowe

Wartości odżywcze (1 z 8 sztuk): Kcal: 250 | Białko: 7,7 | Węglowodany: 37,8 | Tłuszcze: 6,9
Smacznego!
Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu

Mini bagietki pełnoziarniste Mini bagietki pełnoziarniste Mini bagietki pełnoziarniste

W kategorii:Pieczywo, Przekąski, Śniadania, Wszystkie

Poprzedni wpis « Tarta rustykalna z kurkami i karmelizowaną cebulką
Kolejny wpis Nuggetsy z boczniaków »

Reader Interactions

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Pierwszy Sidebar

Cześć! Mam na imię Sylwia i jestem autorką przepisynawidelcu. Przygotowuję przepisy, potrawy i zdjęcia dań tworzonych z pasją, które mam nadzieję zachwycą Was smakiem. O mnie

Partnerzy

Przepisy kulinarne Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

Copyright © 2021 przepisynawidelcu | polityka prywatności