Jeśli lubicie jagody, to pewnie nie wyobrażacie sobie lata bez jagodzianek 🙂 . Przepyszne i wyjątkowe bułki drożdżowe wypełnione nieprzyzwoitą ilością nadzienia. Całość posypana kruszonką i polana lukrem. Istne niebo na talerzu 😊 . Smakują także rewelacyjnie kolejnego dnia!
Jagodzianki z kruszonką
Wielkość: 8 sztuk
Kalorie (porcja/sztuka): 268kcal
Składniki
Ciasto
- 260 g mąki pszennej (2 szklanki - użyłam typ 405)
- 7 g drożdży suchych
- 125 ml mleka (1/2 szklanki)
- 1 jajko
- 50 g masła
- 40 g cukru pudru (1/3 szklanki)
- 220 g jagód
kruszonka
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki mąki (użyłam typ 405)
- 40 g masła
lukier
- 30 g cukru pudru
dodatkowo
- 1 żółtko jajka
- 1 łyżka mleka
Instrukcja
- Mąkę z drożdżami wsyp do miski i wymieszaj. Następnie dodaj jajko, cukier puder i mleko. Wyrabiaj ciasto mikserem lub ręcznie.
- Masło rozpuść w rondelku i dodaj do mieszanej masy na ciasto. Wyrabiaj ciasto, jeśli będzie się kleić, dosyp mąki.
- Gotowe ciasto odstaw na 1 godzinę do wyrośnięcia (przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce).
- Umyte jagody wsyp do miseczki, dodaj 2 łyżki cukru pudru i dokładnie wymieszaj.
- Po tym czasie wyjmij ciasto z miski i ugniataj chwilę. Podziel ciasto na 8 części. Z każdej z nich uformuj dłońmi płaski placek. Nałóż nadzienie z jagód i cukru. Następnie zaklej ciasto tak jak pierogi, uważaj, żeby nie dostała się nigdzie mąka, ponieważ wtedy jagody wypłyną podczas pieczenia.
- Następnie uformuj ciasto w owalny kształt. Postępuj tak z kolejnymi bułkami.
- Układaj drożdżówki łączeniem do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie przykryj je ściereczką i zostaw do ponownego wyrośnięcia na 20 minut.
- Przygotuj kruszonkę: Mąkę, cukier i masło posiekaj. Rozetrzyj widelcem lub dłońmi, żeby masło wchłonęło mąkę.
- Żółtko jajka wymieszaj z łyżką mleka. Posmaruj nimi jagodzianki, a następnie posyp kruszonką.
- Włóż jagodzianki do nagrzanego piekarnika i piecz je 20 minut w temperaturze 180 stopni C (góra dół, bez termoobiegu).
- Po wyjęciu jagodzianki studź na kratce.
- Do uzyskania lukru wymieszaj 3 łyżki cukru pudru z jedną łyżeczką wody. Polewaj nim lekko przestygnięte drożdżówki.
Informacje dodatkowe
Wartości odżywcze (1 sztuka): Kcal: 268 | Białko: 5,4 | Węglowodany: 36,1 | Tłuszcze: 6 Smacznego! Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu
Blendman
O kurcze, ale cudnie wyglądają <3
Przepisy na widelcu
bardzo dziękuję! Polecam wypróbować, bo są równie pyszne 🙂
Łukasz
Przepiękne! Aż ślinka cieknie 😉
Przepisy na widelcu
Dziękuję! 🙂 Polecam wypróbować 🙂