Czerwiec kojarzy mi się z pysznymi, letnimi ciastami 🙂 . Przygotowałam przepis na bardzo prostą tartę, która zawsze się udaje! Możecie wykorzystać do niej owoce sezonowe, świetnie sprawdzą się maliny, truskawki i borówki. Pamiętajcie, że jeśli chcecie ozdobić tartę kwiatami, to przed ich włożeniem w krem zawińcie ich końcówki w folię spożywczą 🙂 .
Tarta z masą kajmakową i malinami
Wielkość: 12 porcji
Kalorie (porcja/sztuka): 429kcal
Składniki
ciasto kruche
- 200 g mąki pszennej (użyłam typ 405)
- 120 g masła (zimnego)
- 10 g cukru pudru (1 łyżka)
- 1 jajko
- 1 łyżka zimnej wody
krem
- 500 g mascarpone
- 460 g masy kajmakowej (1 puszka)
dodatkowo
- 200 g malin lub innych owoców
- 20 g migdałów w płatkach
Instrukcja
ciasto kruche
- Wszystkie składniki na kruche ciasto wymieszaj ze sobą do uzyskania jednolitego ciasta. Zlep ciasto w kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.
- Po tym czasie wyjmij ciasto i rozwałkuj je na kształt okręgu. Przełóż ciasto do formy na tartę (ja użyłam o średnicy 24 cm) i wyrównaj. Jeśli gdzieś pojawią się braki ciasta, doklej z innej, wystającej części. Ciasto ponakłuwaj widelcem i wyłóż na nie papier do pieczenia. Na papier wysyp ryż – dzięki temu ciasto podczas pieczenia się nie odkształci, a boki nie opadną.
- Jeśli wolisz przygotować tartę bez bez obciążania ryżem, piecz ciasto przez 45 minut w temperaturze 180 stopni C (góra dół, bez termoobiegu) i pomiń 2 kolejne punkty.
- Tak przygotowane ciasto włóż do nagrzanego piekarnika i piecz je 15 minut w temperaturze 180 stopni C (góra dół, bez termoobiegu).
- Po tym czasie ściągnij papier z ryżem. Piecz ciasto przez kolejne 30 minut w temperaturze 180 stopni C (góra dół, bez temoobiegu).
- Gotową tartę ostudź i w tym czasie przygotuj krem.
- Wyłóż krem na ostudzone ciasto i wyrównaj za pomocą łyżki. Na wierzch dodaj maliny lub inne owoce i posyp migdałami.
- Gotową tartę włóż do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
krem
- Mascarpone włóż do miski i dodaj do niego kajmak. Całość miksuj na najwyższych obrotach do połączenia składników i uzyskania gładkiej masy.
Informacje dodatkowe
Wartości odżywcze (1 porcja z 12): Kcal: 429 | Białko: 7,4 | Węglowodany: 39,7 | Tłuszcze: 27,2 Smacznego! Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu
Dodaj komentarz