Szparagi w cieście francuskim to połączenie idealne! Dzisiejsza propozycja z serkiem oraz szynką parmeńską lub boczkiem. Świetnie smakują w towarzystwie sosu czosnkowego lub ziołowego. Rewelacyjnie sprawdzą się na imprezy i spotkania w większym gronie 🙂 .
Szparagi w cieście francuskim
Wielkość: 8 sztuk
Kalorie (porcja/sztuka): 247kcal
Składniki
- 300 g ciasta francuskiego (1 opakowanie)
- 25 szt szparagów
- 150 g serka śmietankowego
- 8 plasterków szynki parmeńskiej lub boczku
- przyprawy: pieprz, suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
dodatkowo
- 1 łyżeczka sezamu (do posypania)
- 1 żółtko
- 1 łyżka mleka
Instrukcja
- Szparagi umyj i następnie ułam z nich twarde końcówki (zegnij szparagi około 2-3 cm od końca i same złamią się w odpowiednim miejscu).
- Następnie ugotuj je w lekko osolonej wodzie (około 4 minut) i odstaw do ostygnięcia.
- Ciasto francuskie pokrój na 8 kwadratów. Każdy kawałek posmaruj serkiem śmietankowym i posyp przyprawami.
- Szparagi pogrupuj po 3-4 sztuki na jeden kawałek ciasta francuskiego.
- 3-4 sztuki szparagów owiń szynką parmeńską lub boczkiem i połóż na środek ciasta francuskiego odwróconego w kształt rombu (patrz zdjęcie poniżej). Złóż boki ciasta do środka i sklej.
- Postępuj tak z pozostałymi kawałkami i układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Żółtko jajka wymieszaj z łyżką mleka i posmaruj wierzch ciasta francuskiego. Następnie posyp je sezamem.
- Włóż przygotowane ciasto francuskie do rozgrzanego piekarnika i piecz je 25 minut w temperaturze 180 stopni C (góra dół, bez termoobiegu).
- Podawaj całość z sosem ziołowym lub czosnkowym.
Informacje dodatkowe
Wartości odżywcze (1 sztuka): Kcal: 247| Białko: 9,5 | Węglowodany:17 | Tłuszcze: 15,2 * kalorie podane z użyciem szynki parmeńskiej Smacznego! Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu
Sylwia - Follow the taste
Szparagi w cieście francuskim to zdecydowanie jeden z moich ulubionych sposobów na te warzywa 🙂
Przepisy na widelcu
oj tak! Ciasto francuskie i szparagi to połączenie idealne 🙂