Jeśli zdarza się Wam mieć w domu czerstwe pieczywo, wykorzystajcie je na coś pysznego 🙂 . Dzisiejsza propozycja to tosty francuskie na słodko 🙂 . Są absolutnie genialne! Ja wykorzystałam chałkę, ale sprawdzi się bułka paryska, chleb tostowy lub bułki. Tosty rewelacyjnie smakują z dodatkiem owoców oraz jogurtu lub śmietanki 🙂 .
Tosty francuskie na słodko
Wielkość: 1 sztuka
Kalorie (porcja/sztuka): 1922kcal
Składniki
- 1 duża chałka, bułka paryska lub chleb tostowy (czerstwe - około 10 plastrów)
- 2 jajka
- 125 ml mleka (1/2 szklanki)
- 36 g cukru brązowego (3 łyżki)
- ulubione owoce
Instrukcja
- Chałkę/bułkę paryską pokrój na plastry.
- Do miski wbij jajka oraz wlej mleko i wymieszaj.
- Na osobny talerz wysyp cukier brązowy.
- Każdy plaster chałki/bułki paryskiej namocz w mleku z jajkiem i następnie delikatnie obtocz w cukrze.
- Tak przygotowane plastry włóż na rozgrzaną patelnię posmarowaną masłem.
- Smaż na małym ogniu z każdej strony (do zarumienienia).
- Następnie odsącz na ręczniku kuchennym.
- Podawaj z owocami sezonowymi, jogurtem lub śmietanką.
Informacje dodatkowe
Wartości odżywcze (1 sztuka): Kcal: 1922 | Białko: 61,6 | Węglowodany: 310 | Tłuszcze: 61,7 * kalorie podane z użyciem całej chałki Smacznego! Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu
Dodaj komentarz