Wiosna w pełni, dlatego warto korzystać z owoców sezonowych 🙂 . Dzisiejsza propozycja to rabarbar w towarzystwie ciasta drożdżowego. Całość świetnie się komponuje, a kwaskowaty rabarbar rewelacyjnie przenika się ze słodyczą ciasta. Takie drożdżówki rewelacyjnie smakują także kolejnego dnia.
Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką
Wielkość: 8 sztuk
Kalorie (porcja/sztuka): 313kcal
Składniki
ciasto
- 360 g mąki pszennej (2 1/3 szklanki)
- 7 g drożdży suchych lub 25 g świeżych (1 opakowanie)
- 150 ml mleka (2/3 szklanki)
- 50 g masła (1/5 kostki)
- 50 g cukru pudru (5 łyżek)
- 1 jajko
kruszonka
- 30 g mąki pszennej (2 łyżki)
- 20 g cukru pudru (2 łyżki)
- 40 g masła
owoce
- 125 g rabarbaru (1 sztuka)
Instrukcja
ciasto
- Mąkę wsyp do miski, dodaj drożdże i wymieszaj. Jeśli używasz świeżych drożdży, przygotuj rozczyn: mleko pogrzej i połącz z drożdżami i cukrem. Dodaj 2 łyżki mąki i wymieszaj, a następnie odstaw na 15 minut.
- Masło rozpuść w rondelku, zdejmij z kuchenki i wlej do niego mleko. Następnie przelej wszystko do miski z mąką (mleko z masłem mają być lekko ciepłe, ale nie gorące). Dodaj jajko i cukier puder.
- Wyrabiaj ciasto do momentu, aż będzie odchodzić od rąk (możesz wyrabiać ręcznie lub w robocie kuchennym).
- Ciasto przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę.
- W tym czasie przygotuj kruszonkę oraz obierz i pokrój rabarbar (w małe kawałki).
- Po upłynięciu godziny podziel ciasto na 6 lub 8 części i formuj z nich kule. Układaj je w odstępach od siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Za pomocą szklanki zrób wgłębienia na środku każdej bułki. Następnie włóż na środek pokrojony rabarbar i posyp kruszonką.
- Tak przygotowane bułki włóż do nagrzanego piekarnika i piecz je 30 minut w temperaturze 180 stopni C (góra dół, bez termoobiegu).
- Gotowe drożdżówki studź na kratce. Drożdżówki możesz dodatkowo polać lukrem (wymieszaj 3 duże łyżki cukru pudru z dwiema łyżeczkami wody do uzyskania gęstego lukru).
kruszonka
- Mąkę, cukier i masło posiekaj. Rozetrzyj widelcem lub dłońmi, żeby masło wchłonęło mąkę.
Informacje dodatkowe
Wartości odżywcze (1 sztuka): Kcal: 313 | Białko: 7,4 | Węglowodany: 50,5 | Tłuszcze: 9,7 Smacznego! Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu
Dodaj komentarz