Do Wielkanocy pozostały niecałe dwa tygodnie. W tym roku Święta będą inne niż zwykle, ale to nie znaczy, że nie możemy przygotować czegoś pysznego 🙂 . Żurek na domowym zakwasie to pozycja obowiązkowa 😊 . Zakwas należy przygotować minimum 5 dni wcześniej. Możecie przygotować go już dziś, ponieważ gotowy zakwas trzyma się w lodówce do 14 dni. Pamiętajcie, że zakwas najlepiej mieszać drewnianą łyżką, ponieważ nie wchodzi ona w reakcje i nie zepsuje całości 😊 .
Zakwas na żurek
Wielkość: 1 szt
Składniki
- 150 g mąki żytniej typ 2000
- 750 ml wody
- 4 ząbki czosnku
- 3 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 8 ziaren pieprzu
dodatkowo
- 1 wyparzony słoik
- 1 gaza opatrunkowa
- 1 gumka recepturka lub sznurek
Instrukcja
- Mąkę włóż do wyparzonego słoika.
- Dodaj pieprz, ziele angielskie i liście laurowe.
- Czosnek (nieobrany) delikatnie rozgnieć i włóż do reszty składników.
- Całość zalej letnią wodą (zagotowaną i ostudzoną lub mineralną) i dokładnie wymieszaj za pomocą drewnianej łyżki.
- Słoik zakryj gazą i przewiąż sznurkiem lub gumką recepturką.
- Odstaw słoik na 5 dni w ciemne miejsce.
- Każdego dnia przemieszaj całość i ponownie zakryj słoik gazą.
- Po 5 dniach przelej zakwas przez sitko do innego słoika lub butelki.
- Zakwas możesz przechowywać do 14 dni w lodówce.
Informacje dodatkowe
Smacznego! Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu
Ela Dabrowska
Dziękuję, jest to pewne urozmaicenie.