
Do Wielkanocy pozostały niecałe dwa tygodnie. W tym roku Święta będą inne niż zwykle, ale to nie znaczy, że nie możemy przygotować czegoś pysznego 🙂 . Żurek na domowym zakwasie to pozycja obowiązkowa 😊 . Zakwas należy przygotować minimum 5 dni wcześniej. Możecie przygotować go już dziś, ponieważ gotowy zakwas trzyma się w lodówce do 14 dni. Pamiętajcie, że zakwas najlepiej mieszać drewnianą łyżką, ponieważ nie wchodzi ona w reakcje i nie zepsuje całości 😊 .
 
Zakwas na żurek
 Wielkość: 1 szt
Składniki
- 150 g mąki żytniej typ 2000
 - 750 ml wody
 - 4 ząbki czosnku
 - 3 liście laurowe
 - 5 ziaren ziela angielskiego
 - 8 ziaren pieprzu
 
dodatkowo
- 1 wyparzony słoik
 - 1 gaza opatrunkowa
 - 1 gumka recepturka lub sznurek
 
Instrukcja
- Mąkę włóż do wyparzonego słoika.
 - Dodaj pieprz, ziele angielskie i liście laurowe.
 - Czosnek (nieobrany) delikatnie rozgnieć i włóż do reszty składników.
 - Całość zalej letnią wodą (zagotowaną i ostudzoną lub mineralną) i dokładnie wymieszaj za pomocą drewnianej łyżki.
 - Słoik zakryj gazą i przewiąż sznurkiem lub gumką recepturką.
 - Odstaw słoik na 5 dni w ciemne miejsce.
 - Każdego dnia przemieszaj całość i ponownie zakryj słoik gazą.
 - Po 5 dniach przelej zakwas przez sitko do innego słoika lub butelki.
 - Zakwas możesz przechowywać do 14 dni w lodówce.
 
Informacje dodatkowe
Smacznego! Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu
 
 
 
 
 


Dziękuję, jest to pewne urozmaicenie.