Bajgle – zdecydowanie mam do nich s艂abo艣膰 馃槈 . S膮 zarumienione z zewn膮trz i mi臋ciutkie w 艣rodku. Cz臋sto mylone z obwarzankami, kt贸re s膮 skr臋cone z dw贸ch kawa艂k贸w ciasta i wi臋ksze. My艣l臋, 偶e warto zna膰 t臋 r贸偶nic臋 馃檪 . W tym trudnym czasie, szczeg贸lnie polecam domowe wypieki, kt贸re cho膰 na chwil臋 pozwol膮 oderwa膰 my艣li i przygotowa膰 co艣 niezwykle pysznego.
Bajgle
Wielko艣膰: 6 sztuk
Kalorie (porcja/sztuka): 324kcal
Sk艂adniki
- 400 g m膮ki pszennej
- 250 ml mleka
- 7 g dro偶d偶y suchych
- 50 g mas艂a
- 30 g cukru
- 1/2 艂y偶eczki soli
dodatkowo
- 1 偶贸艂tko
- sezam/mak/czarnuszka (do posypania)
Instrukcja
- M膮k臋 wsyp do miski i wymieszaj z dro偶d偶ami.
- Mas艂o rozpu艣膰 w rondelku, zdejmij z kuchenki i wlej do niego mleko. Nast臋pnie przelej wszystko do miski z m膮k膮 (mleko z mas艂em maj膮 by膰 lekko ciep艂e, ale nie gor膮ce). Dodaj cukier i s贸l.
- Wyrabiaj ciasto do momentu, a偶 b臋dzie odchodzi膰 od r膮k (mo偶esz wyrabia膰 r臋cznie lub w robocie kuchennym).
- Ciasto prze艂贸偶 do miski, przykryj 艣ciereczk膮 i odstaw do wyro艣ni臋cia na 1 godzin臋.
- Po tym czasie wyjmij ciasto z miski i podziel na 6 r贸wnych cz臋艣ci. Z ka偶dej formuj kulk臋, a nast臋pnie sp艂aszcz j膮 i za pomoc膮 kieliszka lub kciuka zr贸b dziurk臋 na 艣rodku.
- Zagotuj wod臋, zanurz w niej ka偶dego bajgla na 20 sekund, a nast臋pnie ods膮cz na r臋czniku papierowym.
- U艂贸偶 bajgle na blaszce wy艂o偶onej papierem do pieczenia. W 艣rodek bajgli w艂贸偶 metalow膮 rurk臋 lub kieliszek posmarowany olejem (ja u偶y艂am gotowych form).
- 呕贸艂tko jajka wymieszaj z 2 艂y偶kami wody i posmaruj nim bajgle, a nast臋pnie posyp sezamem, makiem lub czarnuszk膮.
- W艂贸偶 bajgle do nagrzanego piekarnika i piecz je 20-22 minut w temperaturze 200 stopni C (g贸ra d贸艂, bez termoobiegu).
- Wyjmij bajgle i pozostaw do ostygni臋cia. Po tym czasie wyjmij rurki lub kieliszki.
Informacje dodatkowe
Warto艣ci od偶ywcze (1 sztuka): Kcal: 324 | Bia艂ko: 6,5 | W臋glowodany: 41,5 | T艂uszcze: 5,5 Smacznego! Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku聽oraz obserwuj na instagramie. Wypr贸buj przepis do艂膮czaj膮c #przepisynawidelcu
Dodaj komentarz