Ciasto na pizzę musi być elastyczne w przygotowaniu i pyszne po upieczeniu. Jeśli macie ochotę na idealną domową pizzę, koniecznie skorzystajcie z tego przepisu 🙂 . Do ciasta możecie dodać ulubione zioła, a sos wykonać z passaty pomidorowej lub po prostu posmarować całość koncentratem pomidorowym. Wszystko zależy od tego, co macie w lodówce 🙂 .
Ciasto na pizzę
Wielkość: 1 szt. śr. 32 cm
Kalorie (porcja/sztuka): 130kcal
Składniki
- 250 g mąki pszennej (1 2/3 szklanki)
- 3,5 g drożdży suchych (1/2 opakowania)
- 150 ml wody
- 2 łyżki oliwy
- przyprawy: 1/2 łyżeczki soli
Instrukcja
- Mąkę wsyp do miski i dodaj do niej drożdże.
- Następnie dodaj lekko ciepłą wodę, oliwę oraz sól.
- Wyrabiaj ciasto ręcznie lub w misie miksera do osiągnięcia elastycznego ciasta.
- Przełóż ciasto do miski, przykryj ściereczką i odstaw na 40 minut do wyrośnięcia.
- Po tym czasie rozłóż ciasto na formie do pizzy (użyłam o średnicy 32 cm) lub na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto jest elastyczne, więc nie musisz go wałkować. Dociśnij dłońmi do brzegów i wyrównaj (pozostaw grubsze ciasto na brzegach).
- Rozłożone ciasto posmaruj sosem, połóż ser oraz ulubione dodatki.
- Włóż pizzę do nagrzanego piekarnika i piecz ją 20-25 minut w temperaturze 200 stopni C (góra dół, bez termoobiegu).
- Po wyjęciu możesz posypać pizzę rukolą itp.
Informacje dodatkowe
Wartości odżywcze (1 z 8 porcji): Kcal: 130 | Białko: 3,3 | Węglowodany: 22,5 | Tłuszcze: 2,8 Wartości odżywcze (cała pizza o śr. 32 cm): Kcal: 1043 | Białko: 26,4 | Węglowodany: 180,7 | Tłuszcze: 22,7 Smacznego! Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu
Wiktoria
Ciasto jest idealne! Najlepsze jakie do tej pory robiłam. Smaczne i proste w wykonaniu, dziękuję!
Przepisy na widelcu
Bardzo dziękuję za komentarz 🙂 Cieszę się, że ciasto z przepisu przypadło do gustu 🙂 . Pozdrawiam serdecznie!
Leon
Cudowne, cienkie ciasto na pizzę! Dzięki temu przepisowi pizzę mogę jeść co 2 dzień 🙂
Przepisy na widelcu
Bardzo dziękuję za komentarz 🙂 . Cieszę się, że przepis się sprawdził. Pozdrawiam