Frittata to inaczej zapiekany omlet jajeczny, który można podawać z warzywami, serem czy szynką. To także propozycja na niezwykle aromatyczne śniadanie, w którym możecie zmieniać dodatki w zależności od swoich upodobań 🙂 . Możecie przygotować ją na śniadanie, kolację, a także jako przekąskę do zabrania ze sobą. Frittata smakuje wyśmienicie zarówno w wersji na ciepło, jak i na zimno. Jest to jeden z tych przepisów, które zawsze wychodzą, więc śmiało spróbujcie. Będziecie zachwyceni! 🙂
Frittata
Wielkość: 2 porcje
Kalorie (porcja/sztuka): 349kcal
Składniki
- 4 jajka
- 60 ml mleka (4 łyżki - użyłam 1,5%)
- 120 g pomidorków koktajlowych (ok. 6-8 sztuk)
- 30 g tartej mozzarelli lub sera żółtego
- 1 pęczek świeżej bazylii
- 4 plastry salami lub szynki
- 20 g tartego parmezanu do posypania (2 łyżki, opcjonalnie)
- przyprawy: pieprz, sól, suszone pomidory z bazylią i czosnkiem
Instrukcja
- Jajka wbij do miski i roztrzep, dodaj do nich mleko i przyprawy (szczypta soli, szczypta pieprzu, łyżeczka suszonych pomidorów z bazylią i czosnkiem) . Całość wymieszaj.
- Pomidorki pokrój w plastry, a salami w małe kawałki. Bazylię posiekaj drobno.
- Połowę pomidorków, salami, bazylię i mozzarellę dodaj do miski z jajkami. Wszystko wymieszaj.
- Następnie przelej całość do formy do zapiekania (ja użyłam formy do tarty o średnicy 20 cm).
- Pozostałe pomidorki poukładaj na wierzchu i posyp mozzarellą.
- Włóż formę do nagrzanego piekarnika i piecz 20 minut w temperaturze 180 stopni C (góra dół, bez termoobiegu).
- Przed podaniem posyp parmezanem. Można podawać z sosami.
Informacje dodatkowe
Wartości odżywcze (1 porcja): Kcal: 349 | Białko: 25,9 | Węglowodany: 5,5 | Tłuszcze: 23,9 Smacznego! Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu
Dodaj komentarz