Jeśli lubicie piec torty, to spodoba się Wam ten przepis 🙂 . Przygotowałam tort z domową frużeliną malinową i kremem z dodatkiem wafelków. Nie lubię przesłodzonych tortów, dlatego dobrałam składniki w taki sposób, żeby słodyczy było w sam raz 🙂 . Biszkopt do tortu wykonałam z TEGO przepisu. Oczywiście tort możecie udekorować według własnej wyobraźni 🙂 .
Tort z frużeliną malinową i wafelkami
Wielkość: 1 tort o śr. 19 cm
Kalorie (porcja/sztuka): 450kcal
Składniki
Frużelina malinowa
- 180 g mrożonych malin
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki agar-agar
Krem z frużeliną malinową
- 100 g frużeliny malinowej
- 200 g śmietanki kremówki 36 %
- 100 g mascarpone
- 1 łyżka cukru pudru
Krem z wafelkami
- 2 batony typu lion (86 g)
- 2 duże wafelki toffi typu grześki lub estella (72 g)
- 200 g śmietanki kremówki 36%
- 100 g mascarpone
- 1 łyżka cukru pudru
Krem do tynkowania milky way
- 50 ml mleka zwykłego (użyłam 2%)
- 50 g cukru pudru
- 200 g miękkiego masła
- 160 g mleka w proszku (pełnotłustego, użyłam łaciate, 27 %)
Nasączanie tortu
- 300 ml wody
- 1/2 cytryny
- 2 łyżeczki cukru
Instrukcja
Frużelina malinowa
- Do garnka włóż mrożone maliny gotuj je na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Następnie dodaj do nich cukier i mieszaj, aż cukier całkowicie się rozpuści, a maliny się rozpadną. Na koniec dodaj 2 łyżeczki agar-agar lub żelatyny i dokładnie wymieszaj. Odstaw do ostygnięcia (możesz użyć także gotowej frużeliny).
Krem z frużeliną malinową
- Do miski włóż śmietankę, mascarpone, 1 łyżkę cukru pudru i przygotowaną frużelinę malinową. Wszystko miksuj do uzyskania jednolitego kremu.
Krem z wafelkami
- Batony i wafelki pokrój na drobne kawałki.
- Do miski włóż śmietankę, mascarpone i cukier puder. Miksuj do połączenia składników.
- Następnie dodaj do kremu wafelki i dokładnie wymieszaj.
- * wafelki zmiękną w kremie, dzięki czemu ich struktura będzie niewyczuwalna i nadadzą smaku
Krem do tynkowania milky way
- W rondelku pogrzej mleko i dodaj do niego cukier, a następnie odstaw do ostygnięcia.
- Do miski włóż masło i miksuj je na jasną, puszystą masę. Może to potrwać do około 8 minut.
- Następnie do masła dodawaj stopniowo mleko z cukrem i nadal miksuj.
- Na koniec dodawaj po łyżce mleko w proszku. Miksuj kilka minut, aż masa będzie jednolita.
- Do kremu możesz dodać barwniki spożywcze lub np. kakao, gdy chcesz zmienić jego kolor.
- Jeśli chcesz pokryć tort białym kremem, polecam dodać biały barwnik spożywczy, ponieważ sam krem jest lekko żółtawy.
Nasączanie tortu
- Do zimnej wody dodaj wyciśnięty sok z cytryny oraz cukier, a następnie dokładnie wymieszaj. Zamiast wody możesz użyć także herbaty.
Składanie tortu
- Gotowy biszkopt podziel na 3 równe części.
- Jedną część włóż na spód rantu. Nasącz biszkopt 100 ml wody z cukrem i cytryną.
- Na nasączony biszkopt włóż krem z frużeliną malinową i wyrównaj.
- Następnie nałóż drugi blat biszkoptu i ponownie nasącz 100 ml wody z cukrem i cytryną.
- Na nasączony biszkopt włóż krem z wafelkami i wyrównaj.
- Zakryj całość ostatnim blatem, a następnie go nasącz.
- Całość włóż do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej na całą noc.
- Po tym czasie otwórz rant i wyjmij tort.
- Na koniec otynkuj tort kremem milky way i ozdób według uznania.
- Włóż tort do lodówki na minimum 3 godziny do całkowitego zastygnięcia kremu.
Informacje dodatkowe
Wartości odżywcze (1 z 16 porcji): Kcal: 450 | Białko: 8,2 | Węglowodany: 39 | Tłuszcze: 29,5 Smacznego! Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu
Dodaj komentarz