Piernik to zdecydowanie faworyt 艣wi膮tecznych wypiek贸w 馃檪 . Przygotowa艂am dla Was szybk膮 wersj臋, dzi臋ki kt贸rej przygotujecie ciasto dos艂ownie dzie艅 wcze艣niej. Moim zdaniem najlepiej smakuje kolejnego dnia.
Piernik
Wielko艣膰: 12 kawa艂k贸w
Kalorie (porcja/sztuka): 226kcal
Sk艂adniki
ciasto
- 200 g m膮ki pszennej (typ 405)
- 250 ml mleka
- 100 g mas艂a
- 100 g cukru
- 100 g p艂ynnego miodu (4 艂y偶ki)
- 2 艂y偶ki przyprawy do piernika
- 2 jajka
- 1 艂y偶ka gorzkiego kakao
- 1 艂y偶eczka proszku do pieczenia
- 1 艂y偶eczka sody
polewa
- 100 g 艣mietanki 36 %
- 50 g czekolady (gorzkiej lub mlecznej)
dodatkowo
- 20 g migda艂贸w blanszowanych (do posypania)
- 100 g powide艂 艣liwkowych (do prze艂o偶enia piernika)
Instrukcja
ciasto
- Do garnka w艂贸偶 mas艂o, cukier, mi贸d, przypraw臋 do piernika, cynamon i kakao. Podgrzewaj na ma艂ym ogniu do po艂膮czenia sk艂adnik贸w, co jaki艣 czas mieszaj膮c.
- Nast臋pnie prze艂贸偶 otrzyman膮 mas臋 do miski i dodaj do masy jajka i mleko. Wszystko wymieszaj.
- Na koniec dodaj do miski m膮k臋 oraz sod臋 i proszek do pieczenia.
- Miksuj mas臋 do po艂膮czenia sk艂adnik贸w.
- Wylej mas臋 (b臋dzie rzadka) do prostok膮tnej formy o wymiarach 12 cm na 35 cm.
- Wstaw form臋 do nagrzanego piekarnika i piecz piernik 40 minut w temperaturze 180 stopni C (g贸ra d贸艂, bez termoobiegu).
- Wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do ostygni臋cia.
- Po tym czasie przekr贸j ciasto na p贸艂 i prze艂贸偶 powid艂ami. Nast臋pnie przykryj jeden kawa艂ek ciasta drugim.
- Polej piernik polew膮 i posyp migda艂ami. Odstaw do zastygni臋cia polewy.
polewa
- 艢mietank臋 i czekolad臋 w艂贸偶 do garnka i podgrzewaj. Mieszaj do uzyskania jednolitej masy.
Informacje dodatkowe
Warto艣ci od偶ywcze (1 kawa艂ek): Kcal: 226 | Bia艂ko: 4,7 | W臋glowodany: 22,6 | T艂uszcze: 12,8 Smacznego! Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku聽oraz obserwuj na instagramie. Wypr贸buj przepis do艂膮czaj膮c #przepisynawidelcu
Dodaj komentarz