Nie znam osoby, kt贸ra nie lubi艂aby pierniczk贸w 馃檪 . Je艣li kto艣 nie przepada za ich smakiem, to na pewno nie oprze si臋 ich widokowi! Przygotowanie pierniczk贸w to 艣wietna zabawa, do kt贸rej mo偶na zach臋ci膰 najm艂odszych domownik贸w 馃檪 . W艂asnor臋cznie zdobione ciasteczka mog膮 by膰 wyj膮tkowym prezentem albo dodatkow膮 ozdob膮 艣wi膮tecznego sto艂u. Pierniczki z poni偶szego przepisu mo偶ecie wykona膰 dos艂ownie chwil臋 przed 艢wi臋tami, poniewa偶 s膮 od razu dobre do jedzenia 馃檪 .
Pierniczki
Wielko艣膰: 60 sztuk
Kalorie (porcja/sztuka): 54kcal
Sk艂adniki
Pierniczki
- 500 g m膮ki pszennej (typ 405)
- 150 g p艂ynnego miodu
- 100 g cukru pudru
- 80 g mas艂a
- 20 g przyprawy do piernika (1 opakowanie)
- 1 jajko
- 1 艂y偶eczka sody
Lukier kr贸lewski
- 1 bia艂ko jajka
- 120 g cukru pudru (1 szklanka)
- barwniki spo偶ywcze (opcjonalnie)
- kolorowe posypki (opcjonalnie)
Instrukcja
Pierniczki
- Do miski wsyp m膮k臋, dodaj mi贸d i wymieszaj.
- Nast臋pnie dodaj jajko, mas艂o, przypraw臋 do piernika i sod臋. Wyrabiaj ciasto mikserem lub r臋cznie do uzyskania jednolitej, zwartej masy.
- Gotowe ciasto wy艂贸偶 na blat opr贸szony m膮k膮 i podziel na 3 cz臋艣ci.
- Ka偶d膮 cz臋艣膰 rozwa艂kuj i wykrawaj wzory.
- Na blaszk臋, wy艂o偶on膮 papierem do pieczenia uk艂adaj wkrojone pierniczki.
- Piecz pierniczki 8 minut w temperaturze 180 stopni C (g贸ra d贸艂, bez termoobiegu).
- Odstaw pierniczki do wystygni臋cia.
- Udekoruj wed艂ug swoich preferencji.
Lukier kr贸lewski
- Do miski w艂贸偶 cukier puder oraz bia艂ko jajka. Ubijaj mikserem do dok艂adnego po艂膮czenia sk艂adnik贸w. Mo偶esz regulowa膰 g臋sto艣膰 lukru dodaj膮c wi臋cej lub mniej cukru pudru.
Informacje dodatkowe
Warto艣ci od偶ywcze (1 sztuka - bez lukru): Kcal: 54 | Bia艂ko: 1 | W臋glowodany: 9,8 | T艂uszcze: 1,1 *warto艣ci od偶ywcze mog膮 si臋 r贸偶ni膰 w zale偶no艣ci od tego ile zrobisz piernik贸w (mo偶esz mie膰 inne kszta艂ty itp.) Smacznego! Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku聽oraz obserwuj na instagramie. Wypr贸buj przepis do艂膮czaj膮c #przepisynawidelcu
Dodaj komentarz