Nie wyobra偶am sobie 艢wi膮t Bo偶ego Narodzenia bez sernika! 馃槈 Je艣li lubicie nowo艣ci, to polecam sernik snickers, kt贸ry skradnie serca Waszych go艣ci. W tej wersji smaki idealnie si臋 uzupe艂niaj膮, poniewa偶 s艂odko艣膰 kajmaku prze艂amuj膮 solone orzeszki. Dzi臋ki temu sernik nie jest za s艂odki, a po艂膮czenie smak贸w idealne 馃檪 .
Sernik snickers
Wielko艣膰: 16 kawa艂k贸w
Kalorie (porcja/sztuka): 466kcal
Sk艂adniki
Sp贸d
- 180 g kakaowych herbatnik贸w
- 80 g mas艂a
- 10 g cukru pudru (1 艂y偶ka)
Masa
- 1 kg twarogu sernikowego (M贸j Ulubiony lub Pi膮tnica)
- 200 g 艣mietanki 36 %
- 4 jajka L lub 5 M
- 100 g cukru pudru
- 120 g solonych orzeszk贸w ziemnych
- 250 g kajmaku (1/2 puszki)
- 100 g gorzkiej czekolady
- 35 g waniliowego budyniu bez cukru (1 opakowanie)
Dodatkowo
- 250 g kajmaku (1/2 puszki)
- 3 batony snickers do dekoracji
Instrukcja
Sp贸d
- Herbatniki zmiel na py艂, a mas艂o rozpu艣膰 w garnku.
- W misce po艂膮cz ze sob膮 zmielone herbatniki, rozpuszczone mas艂o oraz 艂y偶k臋 cukru pudru.
- Sp贸d tortownicy o 艣rednicy 26 cm. wy艂贸偶 papierem do pieczenia. Na sp贸d wy艂贸偶 wymieszane herbatniki z mas艂em i cukrem pudrem. Doci艣nij i wyr贸wnaj ca艂o艣膰.
- Tak przygotowany sp贸d w艂贸偶 do lod贸wki na czas przygotowania masy.
Masa
- Orzeszki rozdrobnij blenderem lub no偶em, a czekolad臋 zetrzyj na najmniejszych oczkach.
- Do miski w艂贸偶 sk艂adniki na mas臋 (wszystkie powinny by膰 w temperaturze pokojowej): ser z wiaderka, 艣mietank臋 36 %, jajka, budy艅, cukier puder, 250 g kajmaku, rozdrobnione orzeszki i start膮 czekolad臋. Ca艂o艣膰 miksuj tylko do po艂膮czenia sk艂adnik贸w
- Wyjmij tortownic臋 z lod贸wki i wylej mas臋 na wcze艣niej przygotowany sp贸d. Wyr贸wnaj za pomoc膮 艂y偶ki.
- Wstaw tortownic臋 do nagrzanego piekarnika i piecz sernik 60 minut w temperaturze 160 stopni C (g贸ra d贸艂, bez termoobiegu).
- Wyjmij sernik z piekarnika i stud藕 do momentu otrzymania temperatury pokojowej.
- Pozosta艂膮 cz臋艣膰 kajmaku (250 g) w艂贸偶 do garnka i zagrzej na ma艂ym ogniu, a偶 masa zrobi si臋 rzadka. Nast臋pnie wylej kajmak na g贸r臋 sernika.
- Na koniec pokr贸j batony snickers i u艂贸偶 je na brzegach sernika. Mo偶esz posypa膰 dodatkowo solonymi orzeszkami.
- Wstaw sernik do lod贸wki na kilka godzin przed podaniem, najlepiej na ca艂膮 noc. Przed wyj臋ciem sernika z tortownicy polecam odkroi膰 go no偶em od blachy, zapobiegnie to p臋kni臋ciu i b臋dzie si臋 艂atwiej kroi膰.
Informacje dodatkowe
Warto艣ci od偶ywcze (1 kawa艂ek): Kcal: 466 | Bia艂ko: 14,1 | W臋glowodany: 46,3 | T艂uszcze: 24,7 Smacznego! Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku聽oraz obserwuj na instagramie. Wypr贸buj przepis do艂膮czaj膮c #przepisynawidelcu
Maja
艢wietny pomys艂 na od艣wie偶enie tradycyjnego sernika. dzi艣 zrobi艂am i nie mog艂am si臋 oprze膰 aby kawa艂eczka nie spr贸bowa膰 . Wyszed艂 przepyszny! Zrobi艂am bez cukru pudru A i tak byl do艣膰 s艂odki od masy
Przepisy na widelcu
Super! 馃檪 Bardzo si臋 ciesz臋, 偶e smakowa艂 馃檪