Barszcz czerwony na zakwasie, to obowi膮zkowa pozycja na wigilijnym stole 馃檪 . Jest aromatyczny, a jego zapach unosi si臋 w ca艂ym domu. Jestem pewna, 偶e podbije serca Waszych go艣ci. Przepis na zakwas znajdziecie TUTAJ. Pami臋tajcie, 偶e gotowego barszczu z zakwasem nie mo偶na ponownie zagotowa膰, poniewa偶 straci pi臋kny kolor i aromat. Barszcz mo偶na jedynie podgrzewa膰, ale nie doprowadza膰 do wrzenia 馃槈 .
Barszcz na zakwasie
Wielko艣膰: 8 porcji
Kalorie (porcja/sztuka): 50kcal
Sk艂adniki
- 4 buraki
- 2 marchewki
- 1 korze艅 pietruszki
- 1 cebula
- 1 ma艂y por
- 1/2 korzenia selera
- 10 g suszonych grzyb贸w
- 2 l wody
- 500 ml zakwasu z burak贸w
- 3 ziela angielskie
- 2 li艣cie laurowe
- przyprawy: 1/2 艂y偶eczki majeranku, 1/2 艂y偶eczki soli, szczypta pieprzu
Instrukcja
- Wszystkie warzywa obierz i pokr贸j na mniejsze kawa艂ki. Cebul臋 obierz i przypal sk贸rk臋.
- W艂贸偶 obrane warzywa do garnka. Dodaj przyprawy i zalej wszystko 2 litrami wody.
- Gotuj wywar na ma艂ym ogniu przez 60 minut.
- Po tym czasie zdejmij garnek z ognia i przelej jego zawarto艣膰 przez sitko do innego garnka, aby zosta艂 sam barszcz bez warzyw.
- Przelany barszcz postaw zn贸w na kuchence i podgrzewaj. Dolej do niego 500 ml zakwasu z burak贸w.
- Pami臋taj, 偶e barszczu z zakwasem nie mo偶na ponownie zagotowa膰, poniewa偶 straci sw贸j kolor i aromat. Barszcz z zakwasem mo偶na wy艂膮cznie podgrzewa膰.
- Gotowy barszcz podawaj z uszkami.
Informacje dodatkowe
Warto艣ci od偶ywcze (1 porcja): Kcal: 50 | Bia艂ko: 2,6 | W臋glowodany: 11,1 | T艂uszcze: 0,4 *kcal wyliczone z uwzgl臋dnieniem warzyw Smacznego! Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku聽oraz obserwuj na instagramie. Wypr贸buj przepis do艂膮czaj膮c #przepisynawidelcu
[…] Czy wyobra偶acie sobie wigilijny barszcz bez uszek z grzybami? Ja zdecydowanie nie! Dzi艣 dziel臋 si臋 z Wami przepisem na absolutnie rewelacyjne uszka, kt贸rych sekretnym sk艂adnikiem jest ciasto. Do wyrabiania wykorzystuj臋 gor膮ce mleko, mas艂o i m膮k臋, poniewa偶 tworz膮 one idealne ciasto. Uwa偶am, 偶e nie ma lepszej receptury ni偶 ta . Tak przygotowane ciasto sprawia, 偶e uszka s膮 przepyszne i rozp艂ywaj膮 si臋 w ustach . Przepis na barszcz znajdziecie TUTAJ. […]