Czy macie ju偶 przygotowane menu wigilijne? 馃槈 Paszteciki z kapust膮 i grzybami, zwane tak偶e kapu艣niaczkami to propozycja, kt贸rej nie mo偶e zabrakn膮膰 na wigilijnym stole. Paszteciki to mini bu艂eczki dro偶d偶owe, kt贸re s膮 wype艂nione po brzegi pysznym farszem z kapusty kiszonej, grzyb贸w i cebulki. Smakuj膮 艣wietnie zar贸wno na ciep艂o, jak i na zimno. Najlepiej podawa膰 je w towarzystwie barszczu, kt贸ry jest kr贸lem wigilijnego sto艂u 馃槈 . Je艣li nie znali艣cie tego przepisu, to koniecznie wypr贸bujcie 馃檪 .
Paszteciki z kapust膮 i grzybami
Wielko艣膰: 60 sztuk
Kalorie (porcja/sztuka): 47kcal
Sk艂adniki
Farsz
- 500 g kiszonej kapusty
- 40 g suszonych grzyb贸w
- 1 du偶a cebula
- 100 g mas艂a
- przyprawy: pieprz, s贸l
Ciasto
- 320 g m膮ki pszennej (2 szklanki, u偶y艂am typ 405)
- 125 g ciep艂ej wody (1/2 szklanki)
- 100 g mas艂a
- 7 g suchych dro偶d偶y (1 opakowanie)
- 1 jajko
- 1 偶贸艂tko jajka
- 1 艂y偶ka mleka
- 1/2 艂y偶eczki soli
- 2 艂y偶eczki sezamu
Instrukcja
Farsz
- Kapust臋 w艂贸偶 go garnka i zalej wod膮. Gotuj 30 minut na ma艂ym ogniu, a偶 kapusta zmi臋knie.
- Grzyby w艂贸偶 na sitko i zalej wrz膮tkiem. Nast臋pnie w艂贸偶 je do garnka, zalej wod膮 i gotuj 30 minut.
- Cebulk臋 obierz i pokr贸j w drobn膮 kostk臋. Na zimn膮 patelni臋 w艂贸偶 kawa艂ek mas艂a oraz pokrojon膮 cebulk臋 (taki spos贸b zapobiega przypaleniu cebulki). Sma偶 do momentu, a偶 cebulka b臋dzie przypieczona.
- Gotow膮 kapust臋 i grzyby odced藕 i wystud藕. Nast臋pnie pokr贸j bardzo drobno (mo偶esz tak偶e zmieli膰).
- Do miski w艂贸偶 pokrojon膮 kapust臋, grzyby oraz gotow膮 cebulk臋 z t艂uszczem. Wszystko dok艂adnie wymieszaj. Na koniec dopraw do smaku sol膮 i pieprzem.
Ciasto
- M膮k臋 w艂贸偶 do miski, dodaj dro偶d偶e i wymieszaj.
- Nast臋pnie dodaj jajko, roztopione mas艂o, s贸l oraz wod臋.
- Wyrabiaj ciasto w misie lub na blacie. Ciasto powinno by膰 elastyczne i nie przywiera膰 do d艂oni.
- Ciasto zakryj 艣ciereczk膮 i odstaw na 60 minut do wyro艣ni臋cia.
- Wyro艣ni臋te ciasto rozwa艂kuj i wytnij z niego prostok膮t.
- Na pocz膮tku prostok膮ta uk艂adaj farsz i zawijaj w rulon, kt贸ry po zawini臋ciu odetnij od reszty ciasta (patrz zdj臋cie poni偶ej).
- Ka偶dy rulon pokr贸j na ma艂e kawa艂ki, kt贸re uk艂adaj na blaszce wy艂o偶onej papierem do pieczenia.
- 呕贸艂tko wymieszaj z 艂y偶k膮 mleka. Za pomoc膮 p臋dzelka posmaruj ka偶dy pasztecik, a nast臋pnie posyp sezamem.
- W艂贸偶 blaszk臋 do nagrzanego piekarnika i piecz 15 minut w temperaturze 200 stopni C (g贸ra d贸艂, bez termoobiegu).
- Paszteciki podawaj na ciep艂o lub zimno, najlepiej w towarzystwie barszczu.
Informacje dodatkowe
Warto艣ci od偶ywcze (1 sztuka): Kcal: 47 | Bia艂ko: 1 | W臋glowodany: 4,4 | T艂uszcze: 2,7 Smacznego! Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku聽oraz obserwuj na instagramie. Wypr贸buj przepis do艂膮czaj膮c #przepisynawidelcu
Dodaj komentarz