Do wigilii pozostał niecały miesiąc, więc jest to idealny czas na przygotowanie zakwasu do barszczu czerwonego. Zakwas będzie gotowy po 7 dniach, a po odcedzeniu możecie go trzymać w lodówce przez dwa tygodnie. Niebawem pojawi się także przepis na barszcz z wykorzystaniem zakwasu 🙂 .
Zakwas na barszcz czerwony
Wielkość: 1 słój
Składniki
- 1,5 kg surowych buraków
- 6 dużych ząbków czosnku
- 6 liści laurowych
- 8 ziaren ziela angielskiego
- 20 ziaren pieprzu
- 2 łyżeczki soli
Instrukcja
- Surowe buraki obierz i pokój w cienkie plastry.
- Przygotuj duży, wyparzony słój.
- Plasterki buraków układaj warstwowo w słoju. Między buraki włóż pokrojone na pół ząbki czosnku, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i sól (sól możesz wymieszać z wodą i zalać składniki).
- Na koniec zalej słój wodą przegotowaną lub mineralną (ja użyłam przegotowanej, ostudzonej wody) tak, żeby zakrywała buraki. Ważne jest, żeby żaden kawałek buraka nie wystawał ponad poziom wody (zapobiega to powstawaniu pleśni).
- Wierzch słoja przykryj złożoną gazą i przewiąż gumką/sznurkiem albo przykryj pokrywką (jeśli użyjesz pokrywki, nie zakręcaj jej).
- W zależności od temperatury zakwas będzie gotowy po 5–7 dniach (gdy będzie gotowy, na wierzchu pojawi się charakterystyczna piana). Jeśli lubisz bardziej intensywny smak, możesz potrzymać zakwas kolejne 7 dni.
- Gotowy zakwas przelej przez sitko do słoika lub szklanej butelki i wstaw do lodówki. Zakwas trzymaj do 14 dni w lodówce.
Informacje dodatkowe
Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu
Karmel-itka
Nigdy nie robiłam zakwasu na barszcz. Ale akurat mam buraki i chyba w tym roku się zdecyduję… Zrobię!
Przepisy na widelcu
Świetnie! Bardzo się cieszę i trzymam kciuki za udany barszcz 🙂 . Proszę dać znać, jak smakował 🙂 .
Gosia
Super przepis już dzisiaj zrobiłam, mam pytanie czy te buraki też można wykorzystać i co można z nich zrobić
Przepisy na widelcu
Bardzo się cieszę! 🙂 Buraki jak najbardziej można wykorzystać do różnych przepisów, np. zrobić surówkę z buraczków, jabłka, cebuli oraz łyżki majonezu. Można zrobić sok z buraków albo placuszki. Postaram się przygotować jakiś przepis na blog, żeby można było wykorzystać.
Ania
A można sól rozpuścić w wodzie i tym zalać skladnik?i(Woda ma być zimna?)
Przepisy na widelcu
Można sól rozpuścić w wodzie i zalać składniki. Woda może być zimna, ale nie musi 🙂 .
J 23
Ja bym prosiła o dobry przepis na barszcz czerwony na zakwasie z podaniem czasokresu jego przydatności. Chce zrobić barszcz przed wigilia.
Przepisy na widelcu
Przepis na barszcz pojawi się na blogu w ciągu najbliższych dni. Postaram się dodać go w najbliższą niedzielę 🙂 .
Kinga
Witam mąż zalał mi gorącą przegotowaną wodą będzie coś z moich buraczków? Pozdrawiam Kinga
Przepisy na widelcu
Proszę się nie martwić, wszystko wyjdzie 🙂 Pozdrawiam serdecznie! <3