Brownie z ciecierzycy to intensywnie czekoladowe, ci臋偶kie i wilgotne ciasto, kt贸re skradnie niejedno serce 馃槈 . Ma kremow膮 konsystencj臋 i jest bardzo szybkie w przygotowaniu. Je艣li chcecie uzyska膰 zdrowsz膮 i mniej kaloryczn膮 wersj臋, pomi艅cie polew臋 czekoladow膮, a maliny dodajcie do ciasta przed pieczeniem 馃檪 . Dodam, 偶e smak ciecierzycy w cie艣cie jest niewyczuwalny, co sprawdzi艂am na kilku osobach 馃槈 .
Brownie z ciecierzycy
Wielko艣膰: 15 kawa艂k贸w
Kalorie (porcja/sztuka): 169kcal
Sk艂adniki
- 480 g ciecierzycy konserwowej (2 puszki po ods膮czeniu)
- 100 g mas艂a
- 4 jajka
- 2 banany
- 2 艂y偶ki ciemnego kakao
- 100 g erytrytolu lub innego s艂odzid艂a (1/2 szklanki)
- 2 艂y偶eczki proszku do pieczenia
- 200 g malin (lub innych owoc贸w)
- 100 g czekolady mlecznej (1 tabliczka)
- 1 艂y偶ka oleju kokosowego
Instrukcja
- Ciecierzyc臋 wysyp na sitko i op艂ucz wod膮.
- Ciecierzyc臋, jajka, mas艂o, banany, kakao i erytrtol zblenduj na jednolit膮 mas臋. Nast臋pnie dodaj proszek do pieczenia i wymieszaj.
- Wlej ciasto na blaszk臋 wy艂o偶on膮 papierem do pieczenia (ja u偶y艂am o wymiarach 30 cm na 20 cm).
- W艂贸偶 ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz 50 minut w temperaturze 180 stopni C (bez termoobiegu).
- Czekolad臋 rozpu艣膰 w k膮pieli wodnej i dodaj 艂y偶k臋 oleju kokosowego. Dok艂adnie wymieszaj (wskaz贸wka: je艣li czekolada 藕le si臋 rozpu艣ci i powstan膮 grudki, dodaj 艂y偶k臋 mleka).
- Wyjmij ciasto z piekarnika i polej je rozpuszczon膮 czekolad膮. Na wierzchu pouk艂adaj maliny.
Informacje dodatkowe
Warto艣ci od偶ywcze (1 kawa艂ek): Kcal: 169 | Bia艂ko: 5,5 | W臋glowodany: 14,2 | T艂uszcze: 10 Smacznego! Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku聽oraz obserwuj na instagramie. Wypr贸buj przepis do艂膮czaj膮c #przepisynawidelcu
Dodaj komentarz