Ostatnio coraz cz臋艣ciej goszcz膮 u mnie zupy. To zdecydowany znak, 偶e jest coraz zimniej 馃槈 . W ch艂odne dni uwielbiam dania, kt贸re rozgrzewaj膮, dlatego przygotowa艂am przepis na zup臋 tajsk膮. Dzisiejsza wersja, to zupa tajska z mleczkiem kokosowym, kt贸re nadaje wyj膮tkowego smaku. Ca艂o艣膰 wyko艅czona sokiem z limonki i posypana 艣wie偶膮 kolendr膮. Zupa jest lekko pikantna, wi臋c je艣li lubicie mniej ostre potrawy, dodajcie po艂ow臋 papryczki chili 馃檪 .
Zupa tajska z mleczkiem kokosowym
Wielko艣膰: 4 porcje
Kalorie (porcja/sztuka): 360kcal
Sk艂adniki
- 400 ml mleczka kokosowego
- 100 g makaronu ry偶owego nitki
- 6 pieczarek
- 1 l bulionu warzywnego
- 1 filet z kurczaka (200 g)
- 1 papryka czerwona
- 1 limonka
- 2 z膮bki czosnku
- 1 papryczka chili
- 1 艂y偶ka sosu sojowego
- przyprawy: imbir, curry, pieprz, kolendra (opcjonalnie, do posypania)
Instrukcja
- Do garnka w艂贸偶 przeci艣ni臋ty czosnek i podsma偶 go chwil臋 na 艂y偶ce oleju.
- Kurczaka pokr贸j w drobne kawa艂ki i dodaj do czosnku. Sma偶 do momentu, gdy kurczak zmieni kolor na jasny.
- Papryk臋 pokr贸j w cienkie paski, a pieczarki w ma艂e kawa艂ki.
- Do kurczaka dodaj papryk臋, pieczarki oraz 艂y偶eczk臋 imbiru, curry oraz 艂y偶k臋 sosu sojowego.
- Po 5 minutach dodaj litr bulionu warzywnego i mleczko kokosowe. Wszystko wymieszaj.
- Gotuj zup臋 20 minut. Pod koniec gotowania dodaj wyci艣ni臋ty sok z limonki i ponownie dok艂adnie wymieszaj.
- Makaron przygotuj zgodnie z instrukcj膮 na opakowaniu (ja u偶y艂am makaronu bez gotowania, kt贸ry wystarczy zala膰 wrz膮tkiem i poczeka膰 oko艂o 5 minut).
- Gotowy makaron dodaj do zupy lub nak艂adaj bezpo艣rednio do talerzy.
Informacje dodatkowe
Warto艣ci od偶ywcze (porcja): Kcal: 360 | Bia艂ko: 17,2 | W臋glowodany: 54,4 | T艂uszcze: 9 Smacznego! Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku聽oraz obserwuj na instagramie. Wypr贸buj przepis do艂膮czaj膮c #przepisynawidelcu
Dodaj komentarz