Tych rogali chyba nie trzeba nikomu przestawiać! Przyznam Wam, że to mój debiut i już wiem, że będę je przygotowywać co roku 😉 . Tradycyjne rogale marcińskie są przygotowywane w Poznaniu z okazji dnia św. Marcina, który przypada 11 listopada. Przepyszne ciasto półfrancuskie, które składa się z 81 warstw obłędnego, listkującego się ciasta. Do tego nadzienie z białego maku i bakalii. Całość tworzy niezwykły wypiek, na który czekamy cały rok! Choć pracy przy ich przygotowaniu jest mnóstwo, to mimo wszystko polecam spróbować wykonać je samodzielnie. Satysfakcja gwarantowana! Ba! Poczujecie się jak prawdziwi szefowie kuchni 😉 . Pamiętajcie także, że w tym dniu nie liczymy kalorii 😉 . Na koniec dodam, że biały mak najlepiej zamówić przez internet, ponieważ bardzo ciężko dostać go w sklepach stacjonarnych.
Rogale marcińskie
Składniki
Ciasto półfrancuskie
- 500 g mąki pszennej
- 200 ml mleka
- 7 g drożdży suchych (lub 25 g świeżych)
- 1 jajko
- 3 łyżki cukru
- 230 g masła
- szczypta soli
Nadzienie
- 250 g białego maku
- 50 g masła
- 125 g cukru
- 50 g miodu
- 60 g orzechów włoskich
- 100 g migdałów blanszowanych
- 8 szt biszkoptów
- 2 łyżki skórki pomarańczy
- 1 jajko
Dodatkowo
- 120 g cukru pudru
- 60 g orzechów włoskich
- 1 jajko
- 2 łyżki mleka
Instrukcja
Ciasto półfrancuskie
- 30 g masła rozpuść w rondelku. Pozostałe masło odstaw do lodówki.
- Mleko podgrzej, żeby było lekko ciepłe (ale nie gorące).
- Mąkę wsyp do misy miksera i wymieszaj z drożdżami (Jeśli używasz świeżych drożdży, przygotuj rozczyn: do miski dodaj mleko, drożdże, 2 łyżki mąki oraz 2 łyżki cukru. Wszystko wymieszaj i odstaw na około 20 minut w ciepłe miejsce).
- Do mąki dodaj rozpuszczone masło, jajko, cukier i sól (oraz gotowy rozczyn, jeśli był robiony zaczyn).
- Wyrabiaj ciasto hakiem miksera lub ręcznie do uzyskania jednolitej, gładkiej masy (ciasto powinno być elastyczne, jeśli się klei – dodaj odrobinę więcej mąki).
- Ciasto przykryj ściereczką i ostaw na około 20 minut.
- Po 20 minutach wyjmij ciasto z miski i rozwałkuj na blacie na duży prostokąt (około 30 cm na 15 cm).
- Wyjmij masło z lodówki, rozsmaruj i pokryj nim 2/3 ciasta, pozostawiając około 1 cm brzegu wolnego.
- Ciasto złóż na 3 części: część bez masła złóż do środka, zakrywając połowę ciasta z masłem. Następnie trzecią częścią ciasta przykryj pierwszą (tak, jak składamy kartkę papieru).
- Ciasto złóż na 3 części: część bez masła złóż do środka, zakrywając połowę ciasta z masłem. Następnie trzecią częścią ciasta przykryj pierwszą (tak, jak składamy kartkę papieru).
- Sklej dobrze brzegi, żeby masło nie wydostało się na zewnątrz.
- Ponownie rozwałkuj ciasto na prostokąt i złóż tak jak poprzednio na 3 części (jeśli ciasto klei się do blatu, delikatnie podsyp mąką).
- Złożony prostokąt owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.
- Proces wałkowania i składania ciasta powtórz jeszcze 2 razy, pamiętając o chłodzeniu ciasta między wałkowaniem przez 30 minut w lodówce.
- Przygotowane, schłodzone ciasto wyjmij z lodówki (po ostatnim składaniu) i rozwałkuj na długi prostokąt (około 65 cm na 35 cm) o grubości 0,5 cm.
- Ciasto pokrój na 12 prostokątów o długich bokach.
- Za pomocą rękawa cukierniczego nakładaj nadzienie, pozostawiając brzegi wolne. Możesz rozsmarować nadzienie, ale nie jest to konieczne.
- Zwiń kawałek ciasta od najszerszej części i natnij je na środku, rozłóż wierzchołki i zwiń w rogala.
- Tak przygotowane rogale układaj na natłuszczonej blaszce i przykryj ściereczką. Odstaw na 40 minut do wyrośnięcia.
- Jajko wymieszaj z 2 łyżkami mleka. Za pomocą pędzelka posmaruj nim wszystkie rogale.
- Wstaw rogale do nagrzanego piekarnika i piecz je 25-30 minut w temperaturze 180 stopni C (bez termoobiegu).
- Orzechy posiekaj na drobne kawałki oraz przygotuj lukier (1 szklankę cukru pudru wymieszaj z 3 łyżkami wody).
- Wyjmij rogale z piekarnika. Wyłóż je na kratkę do studzenia, polej lukrem oraz posyp orzechami.
Nadzienie
- Mak wsyp do sitka, wyłożonego ściereczką lub gazą i opłucz wodą. Następnie przesyp go do garnka i zalej wrzątkiem.
- Gotuj mak przez 30 minut (do momentu całkowitego wchłonięcia wody), co jakiś czas mieszając.
- Gotowy mak zmiel trzykrotnie w maszynce używając najmniejszej tarczy lub bardzo dokładnie zblenduj na gładką masę.
- Migdały zblenduj i przesyp do miski.
- Następnie posiekaj drobno orzechy, rodzynki i skórkę pomarańczy. Całość dodaj do migdałów i wymieszaj.
- Na głęboką patelnię wsyp cukier, dodaj masło oraz miód. Połącz wszystkie składniki.
- Do rozpuszczonych składników na patelni dodaj wcześniej zblendowane bakalie i wymieszaj, żeby wszystkie były pokryte cukrem i miodem.
- Do mieszanki dodaj mak i wymieszaj.
- Biszkopty pokrusz i wsyp do mieszanki z makiem. Na koniec dodaj jajko i ponownie wymieszaj.
- Odstaw do ostygnięcia.
- Przełóż masę do rękawa cukierniczego i nakładaj na ciasto.
Informacje dodatkowe
JFK
Dzięki za rogale marcińskie – wymagają bardzo dużej cierpliwości i czasu.
Gratuluję podejścia do tematu.
Zdjęcia pomogą nawet antytalentom kulinarnym 🙂
Ja się skupię na kosztowaniu rogali…
Pozdrawiam,
Przepisy na widelcu
Bardzo dziękuję za komentarz. Mam nadzieję, że moje zdjęcia etapów ułatwią wykonanie rogali innym – taki był pierwotny zamysł bloga, żeby każdy mógł powtórzyć przepis :). Pozdrawiam serdecznie! 🙂
MAGDA
Robiłam..przepyszne! Dziękuję za przepis;)
Przepisy na widelcu
Świetnie! 🙂 Bardzo się cieszę, że smakowały! 🙂 Pozdrawiam serdecznie!