Niezwykle chrupiący naleśnik, który jest jednocześnie mięciutki w środku! Mowa o dutch baby, czyli pieczonym naleśniku. Jest przepyszny i pokocha go każdy, kto zdecyduje się go przygotować 🙂 . Można podawać go z ulubionymi owocami oraz jogurtem czy polać miodem. Baza zawsze się udaje, ponieważ wystarczy wymieszać składniki, a resztę pracy wykona piekarnik 😉 .
Dutch baby - pieczony naleśnik
Wielkość: 2 porcje
Kalorie (porcja/sztuka): 305kcal
Składniki
- 80 g mąki pszennej (1/2 szklanki)
- 125 ml mleka (1/2 szklanki)
- 2 jajka
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka cukru waniliowego i szczypta soli
- 70 g owoców: borówek i malin
- 1 łyżeczka cukru pudru (opcjonalnie do posypania)
Instrukcja
- Masło rozpuść w rondelku.
- Do miski wbij jajka, dodaj mąkę, mleko, rozpuszczone masło, sól i cukier waniliowy.
- Wszystko dokładnie wymieszaj trzepaczką lub mikserem.
- Gotowe ciasto wlej na patelnię żeliwną lub formę do pieczenia (ja użyłam formy o średnicy 22 cm) i włóż do nagrzanego piekarnika.
- Piecz 15-17 minut w temperaturze 180 stopni C (bez termoobiegu). Ciasto będzie rosnąć, a po wyjęciu opadnie.
- Podawaj od razu po wyjęciu. Posyp cukrem pudrem, dodaj owoce. Możesz dodać także jogurt lub miód.
Informacje dodatkowe
Wartości odżywcze (porcja): Kcal: 305 | Białko: 13,6 | Węglowodany: 36,4 | Tłuszcze: 11,8 Smacznego! Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu
Dodaj komentarz