• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Przepisy na widelcu

  • Przepisy
  • O mnie
  • Navigation Menu: Social Icons

    • Facebook
    • Instagram

Szarlotka warstwowa

19 października 2019 2 komentarze

Przejdź do przepisu Drukuj przepis

Szarlotka warstwowa

Jesienią w mojej kuchni często gości zapach cynamonu. Uwielbiam dodawać go do wypieków i łączyć z innymi produktami, ponieważ nadaje im wyjątkowego smaku. O tej porze roku nie może zabraknąć wypieków, takich tak szarlotka, w której cynamon jest obowiązkowy 🙂 . Dziś przygotowałam szarlotkę, którą otulają warstwy aromatycznych jabłek, oprószonych delikatnym cukrem i cynamonem. Szarlotka najlepiej smakuje na ciepło, podana z porcją lodów lub bitą śmietaną, ale sprawdzi się także w wersji na zimno 🙂 .

Szarlotka warstwowa
Drukuj

Szarlotka warstwowa

Przygotowanie: 2 hrs
Wielkość: 10 porcji
Kalorie (porcja/sztuka): 319kcal

Składniki

  • 320 g mąki pszennej (2 szklanki)
  • 200 g masła
  • 150 g gęstego jogurtu greckiego lub naturalnego
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 6-7 szt. jabłek
  • 2 łyżki cynamonu

Instrukcja

  • Mąkę włóż do miski, dodaj do niej 2 łyżki cukru pudru, zimne masło oraz jogurt grecki.
  • Wyrabiaj składniki na stolnicy albo w mikserze.
  • Gotowe ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż do zamrażarki na 30 minut.
  • W tym czasie przygotuj jabłka: obierz owoce i wydrąż pestki. Następnie pokrój je w półksiężyce.
  • Jabłka włóż do miski, posyp cynamonem i cukrem pudrem. Wszystko wymieszaj.
  • Wyjmij ciasto z zamrażarki i rozwałkuj. Wytnij kawałek większy niż średnica tortownicy (ja użyłam o średnicy 22 cm) i przełóż ciasto, wypełniając spód i brzegi formy (1/3 ciasta zostaw na później). Dokładnie dociśnij ciasto, a spód ponakłuwaj widelcem.
  • Następnie układaj jabłka warstwami do wypełnienia całej formy.
  • Pozostałe ciasto rozwałkuj i potnij w paski o szerokości około 2 cm.
  • Nakładaj paski na wierzch szarlotki w taki sposób, żeby były splecione i zakrywały jabłka (zobacz na zdjęciach poniżej).
  • Włóż ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz je 40-45 minut w temperaturze 180 stopni C (bez termoobiegu), do zarumienienia górnej warstwy.
  • Szarlotkę można podać z lodami waniliowymi, bitą śmietaną albo samą. Najlepiej smakuje na ciepło.

Informacje dodatkowe

Wartości odżywcze (porcja): Kcal: 319 | Białko: 5,6 | Węglowodany: 41,9 | Tłuszcze: 15,1
 
Smacznego!
Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu

Szarlotka warstwowa Szarlotka warstwowa Szarlotka warstwowa Szarlotka warstwowa Szarlotka warstwowa Szarlotka warstwowa Szarlotka warstwowa Szarlotka warstwowa Szarlotka warstwowa Szarlotka warstwowa Szarlotka warstwowa Szarlotka warstwowa Szarlotka warstwowa Szarlotka warstwowa Szarlotka warstwowa

W kategorii:Ciasta, Do 6 składników, Słodkie, Wszystkie

Poprzedni wpis « Kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym
Kolejny wpis Papryki faszerowane kaszą jaglaną i mięsem mielonym »

Reader Interactions

Komentarze

  1. Aaia

    8 listopada 2019 o 16:51

    Dzisiaj zrobiłam, mega pyszna

    Odpowiedz
    • Przepisy na widelcu

      9 listopada 2019 o 19:57

      Świetnie! 🙂 Bardzo się cieszę, że smakowała! 🙂 Pozdrawiam serdecznie.

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Pierwszy Sidebar

Cześć! Mam na imię Sylwia i jestem autorką przepisynawidelcu. Przygotowuję przepisy, potrawy i zdjęcia dań tworzonych z pasją, które mam nadzieję zachwycą Was smakiem. O mnie

Partnerzy

Przepisy kulinarne Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

Copyright © 2021 przepisynawidelcu | polityka prywatności