• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Przepisy na widelcu

  • Przepisy
  • O mnie
  • Navigation Menu: Social Icons

    • Facebook
    • Instagram

Ciasto z dyni

14 października 2019 Zostaw komentarz

Przejdź do przepisu Drukuj przepis

Ciasto z dyni

Aromatyczne ciasto idealne na jesień? Oczywiście ciasto z dyni! Jest delikatne, a przy tym pełne wyjątkowych smaków. Przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a samo ciasto przygotowuje się bardzo prosto, więc zawsze wychodzi 🙂 . Czekoladę i żurawinę można pominąć, ale polecam je dodać 🙂 .

Ciasto z dyni
Drukuj

Ciasto z dyni

Przygotowanie: 1 h.
Wielkość: 10 kawałków
Kalorie (porcja/sztuka): 231kcal

Składniki

  • 260 g puree z dyni (1 szklanka)
  • 300 g mąki owsianej lub pszennej (2 szklanki)
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 70 g masła
  • 70 g erytrytolu lub innego słodzidła (1/3 szklanki)
  • 40 g płatków czekoladowych lub startej czekolady
  • 30 g żurawiny suszonej
  • 2 łyżeczki cynamonu

Instrukcja

Puree z dyni

  • Dynię umyj i przetnij na pół. Wydrąż miąższ oraz pestki. Pozostałe części pokrój na mniejsze kawałki.
  • Ułóż kawałki dyni na formie wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Włóż dynie do nagrzanego piekarnika i piecz 1 godzinę w temperaturze 180 stopni C.
  • Odstaw formę do wystygnięcia. Po tym czasie odetnij skórę z każdego kawałka dyni.
  • Następnie wszystkie kawałki zblenduj na jednolitą masę.
  • Tak powstałe puree możesz trzymać do 5 dni w lodówce i wykorzystać je do różnych przepisów.
  • Standardowa szklanka o pojemności 250 ml mieści 260 g puree z dyni.

Ciasto

  • Masło rozpuść w rondelku.
  • Mąkę, puree z dyni, proszek do pieczenia, jajko, erytrytol oraz masło wymieszaj razem w misce do uzyskania gęstej masy.
  • Następnie do masy dodaj połowę płatków czekoladowych, żurawinę oraz cynamon. Ponownie wszystko wymieszaj.
  • Gotową masę przełóż do keksówki (ja użyłam o wymiarach 22 cm na 12 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj całość i posyp pozostałą czekoladą.
  • Włóż ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz 50 minut w temperaturze 180 stopni C (bez termoobiegu).

Informacje dodatkowe

Wartości odżywcze (kawałek): Kcal: 231 | Białko: 5,8 | Węglowodany: 27 | Tłuszcze: 11
 
Smacznego!
Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu

Ciastka owsiane z dynią Ciastka owsiane z dynią Ciastka owsiane z dynią Ciastka owsiane z dynią Ciastka owsiane z dyniąCiasto z dyni Ciasto z dyni Ciasto z dyni Ciasto z dyni Ciasto z dyni Ciasto z dyni Ciasto z dyni Ciasto z dyni Ciasto z dyni

W kategorii:Ciasta, Fit, Słodkie, Wszystkie

Poprzedni wpis « Sałatka z nachos
Kolejny wpis Kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym »

Reader Interactions

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Pierwszy Sidebar

Cześć! Mam na imię Sylwia i jestem autorką przepisynawidelcu. Przygotowuję przepisy, potrawy i zdjęcia dań tworzonych z pasją, które mam nadzieję zachwycą Was smakiem. O mnie

Partnerzy

Przepisy kulinarne Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

Copyright © 2021 przepisynawidelcu | polityka prywatności