Aromatyczne ciasto idealne na jesień? Oczywiście ciasto z dyni! Jest delikatne, a przy tym pełne wyjątkowych smaków. Przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a samo ciasto przygotowuje się bardzo prosto, więc zawsze wychodzi 🙂 . Czekoladę i żurawinę można pominąć, ale polecam je dodać 🙂 .
Ciasto z dyni
Wielkość: 10 kawałków
Kalorie (porcja/sztuka): 231kcal
Składniki
- 260 g puree z dyni (1 szklanka)
- 300 g mąki owsianej lub pszennej (2 szklanki)
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 70 g masła
- 70 g erytrytolu lub innego słodzidła (1/3 szklanki)
- 40 g płatków czekoladowych lub startej czekolady
- 30 g żurawiny suszonej
- 2 łyżeczki cynamonu
Instrukcja
Puree z dyni
- Dynię umyj i przetnij na pół. Wydrąż miąższ oraz pestki. Pozostałe części pokrój na mniejsze kawałki.
- Ułóż kawałki dyni na formie wyłożonej papierem do pieczenia.
- Włóż dynie do nagrzanego piekarnika i piecz 1 godzinę w temperaturze 180 stopni C.
- Odstaw formę do wystygnięcia. Po tym czasie odetnij skórę z każdego kawałka dyni.
- Następnie wszystkie kawałki zblenduj na jednolitą masę.
- Tak powstałe puree możesz trzymać do 5 dni w lodówce i wykorzystać je do różnych przepisów.
- Standardowa szklanka o pojemności 250 ml mieści 260 g puree z dyni.
Ciasto
- Masło rozpuść w rondelku.
- Mąkę, puree z dyni, proszek do pieczenia, jajko, erytrytol oraz masło wymieszaj razem w misce do uzyskania gęstej masy.
- Następnie do masy dodaj połowę płatków czekoladowych, żurawinę oraz cynamon. Ponownie wszystko wymieszaj.
- Gotową masę przełóż do keksówki (ja użyłam o wymiarach 22 cm na 12 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj całość i posyp pozostałą czekoladą.
- Włóż ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz 50 minut w temperaturze 180 stopni C (bez termoobiegu).
Informacje dodatkowe
Wartości odżywcze (kawałek): Kcal: 231 | Białko: 5,8 | Węglowodany: 27 | Tłuszcze: 11 Smacznego! Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu
Dodaj komentarz