Długo szukałam zdrowszej wersji serków do kanapek. Uwielbiam te z dużą ilością ziół, dlatego przygotowałam dla Was przepis z ich wykorzystaniem. Rewelacyjne serki kanapkowe bez ulepszaczy i sztucznych dodatków 🙂 . Serki w dwóch wersjach smakowych, jeden ze świeżą pietruszką i bazylią, drugi z bazylią oraz suszonymi pomidorami i czosnkiem. Idealnie sprawdzą się do kanapek, ale można wykorzystać je także do sałatek. Polecam Wam popróbować z różnymi przyprawami i znaleźć swoją ulubioną wersję 🙂 .
Serek z jogurtów greckich
Wielkość: 4 porcje
Kalorie (porcja/sztuka): 117kcal
Składniki
Wersja 1
- 400 g gęstego jogurtu greckiego
- 1 łyżeczka soli
- pęczek świeżej pietruszki/ szczypiorku/bazylii (można połączyć różne zioła)
Wersja 2
- 400 g gęstego jogurtu greckiego
- 3 łyżki przyprawy: suszone pomidory z bazylią i czosnkiem
- 1 łyżeczka soli
- pęczek świeżej bazylii
Instrukcja
- Przygotuj metrową gazę (może być także pielucha tetrowa) i przetnij ją na pół.
- Do miseczki włóż jogurt grecki i dopraw łyżeczką soli. Następnie pokrój drobno wybrane zioła i dodaj je do jogurtu. Całość dokładnie wymieszaj (w wersji 2 dodaj przyprawę - suszone pomidory z bazylią i czosnkiem).
- Wyłóż gazą małą miseczkę i wlej na nią przygotowany serek. Następnie zbierz końce gazy i przewiąż je gumką recepturką ściśle przy masie.
- Tak przygotowany jogurt ułóż na sitku albo na misce z gazą, żeby woda mogła kapać z serka (serek nie może dotykać podłoża).
- Wstaw serek do lodówki na 12-24 godzin (jeśli wolisz bardziej zwarty serek, to trzymaj go 24 godziny, a jeśli bardziej kremowy, to około 12 godzin. Ja swoje serki trzymałam w lodówce 24 godziny).
- Podawaj z ulubionym pieczywem.
Informacje dodatkowe
Wartości odżywcze (1 porcja): Kcal: 117 | Białko: 3,8 | Węglowodany: 5,4 | Tłuszcze: 9 Wartości odżywcze (cały serek): Kcal: 469 | Białko: 15,2 | Węglowodany: 21,6 | Tłuszcze: 36,1 Smacznego! Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu
Jolka
Czy w erek ma odciekac w lodówce czy na zewnątrz? Kiedy powinien być wstawiony do lodówki? Próbowałam zrobić i wyszedł mi serek mokry, maślany. Taki ma być?
Przepisy na widelcu
Najlepiej w lodówce, trzeba tylko uważać, żeby serek nie dotykał spodu. Serek na początku robi się maślany, a z upływem czasu będzie coraz twardszy 🙂
Ewentualnie można przewiesić na początku na kran, a po kilku godzinach przełożyć do lodówki :). Proszę spróbować dłużej potrzymać, powinien być coraz mniej maślany 🙂
GOŚKA
Bardzo smaczne, proste w wykonaniu, doskonale na kanapki, ja zrobiłam z suszonymi pomidorami, czosnkiem i bazylią, polecam.
Przepisy na widelcu
Bardzo dziękuję za komentarz 🙂 . Cieszę się, ze serek smakował! 🙂
Elizka
Moje smaki ..Pychota
Super przepis