Rurki z kremem to świetny pomysł na przygotowanie słodkości, których wykonanie nie zajmie dużo czasu. Chrupiące ciasto francuskie w połączeniu z kremem mascarpone tworzą duet nierozłączny 🙂 . Przygotowałam dla Was przepis z dodatkiem malin, które przełamują słodycz kremu i ciasta. Maliny w przepisie można pominąć albo zamienić na inne owoce, jednakże polecam wypróbować rurki z ich dodatkiem, bo smakują genialnie !
Rurki z kremem
Wielkość: 12 sztuk
Kalorie (porcja/sztuka): 196kcal
Składniki
- 300 g ciasta francuskiego (1 opakowanie)
- 200 g mascarpone
- 100 ml śmietanki 30% lub 36%
- 50 g świeżych malin
- 4 łyżki cukru pudru
Instrukcja
- Ciasto francuskie rozwiń i pokrój w plastry około 4-5 cm szerokości.
- Każdy pasek ciasta nakładaj na metalową rurkę od węższego miejsca (wskazówka: ciasto nakładaj tak, żeby na siebie nachodziło).
- Następnie układaj rurki na blaszce posmarowanej lekko olejem lub masłem.
- Wstaw blaszkę z rurkami do nagrzanego piekarnika i piecz 20 min. w temp. 180 stopni C (góra dół, bez termoobiegu). Jeśli chcesz uzyskać bardziej zarumienione rurki, to na ostatnie 5 minut pieczenia włącz termoobieg.
- Wyjmij rurki z piekarnika i poczekaj aż ostygną.
- W tym czasie wlej śmietankę do miski i ubijaj na najwyższych obrotach do uzyskania sztywnej masy. Następnie dodawaj łyżką mascarpone i cukier puder. Wszystko miksuj do połączenia się składników.
- Gotowy krem przełóż do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką.
- Każdą rurkę wypełnij kremem, a do środka włóż kilka malin (wskazówka: maliny możesz wymieszać z kremem do uzyskania różowego koloru albo wkładać w rurki w całości).
- Gotowe rurki posyp lekko cukrem pudrem.
Informacje dodatkowe
Wartości odżywcze (sztuka): Kcal: 196 | Białko: 2,2 | Węglowodany: 13 | Tłuszcze: 14,6 Smacznego! Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu
Dodaj komentarz