Próbowaliście zapiekanek z bakłażanem? Jeśli nie, to koniecznie nadróbcie zaległości 🙂 . Bakłażan zapiekany z mozzarellą i pomidorami świetnie smakuje, a do tego jest lekką i zdrową przekąską. Ser rozpuszcza się na plastrach bakłażana, a parmezan i bazylia nadaje smaku.
Bakłażan zapiekany z caprese
Wielkość: 5 sztuk
Kalorie (porcja/sztuka): 119kcal
Składniki
- 1 bakłażan
- 2 kulki mozzarelli
- 2 pomidory
- 1 pęczek bazylii
- 10 g tartego parmezanu
- Przyprawy: sól, bazylia z suszonymi pomidorami i czosnkiem
Instrukcja
- Bakłażana umyj i pokrój na plastry.
- Blaszkę posmaruj oliwą, ułóż na niej plastry bakłażana i posyp je przyprawami.
- Włóż blaszkę do rozgrzanego piekarnika i piecz bakłażany 20 minut w temperaturze 180 stopni C (góra dół, bez termoobiegu).
- Mozzarellę oraz pomidory pokrój w cienkie plastry.
- Wyjmij blaszkę z piekarnika i ułóż na każdym kawałku bakłażana plaster pomidora na przemian z mozzarellą.
- Włóż ponownie do piekarnika i piecz 15 min w temperaturze 180 stopni C (góra dół, bez termoobiegu).
- Po wyjęciu każdy kawałek bakłażana posyp parmezanem oraz pokrojoną bazylią. Opcjonalnie możesz polać także oliwą.
Informacje dodatkowe
Wartości odżywcze (sztuka): Kcal: 119 | Białko: 12,4 | Węglowodany: 6,7 | Tłuszcze: 5,1 Smacznego! Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu
Dodaj komentarz