Jeśli uwielbiacie ciepłe, świeże pieczywo, to zachęcam do wypróbowania przepisu na rogaliki maślane. Są absolutnie wyjątkowe, dlatego świetnie sprawdzą się na śniadanie w większym gronie. Rogaliki są chrupiące z wierzchu i mięciutkie w środku.
Rogaliki maślane
Wielkość: 8 sztuk
Kalorie (porcja/sztuka): 160kcal
Składniki
- 250 g mąki pszennej
- 7 g drożdży suchych
- 75 ml mleka
- 50 ml wody
- 50 g masła
- 1 łyżeczka soli
- 1 żółtko jajka
Instrukcja
- Mąkę wsyp do miski i wymieszaj z drożdżami oraz łyżeczką soli.
- Masło rozpuść w rondelku i dodaj do miski z mąką. Wszystko wymieszaj.
- Następnie dodawaj stopniowo mleko z wodą (w temperaturze pokojowej). Wyrabiaj ciasto do momentu uzyskania jednolitej masy.
- Uformuj ciasto w kulę, włóż do miski i przykryj ściereczką. Następnie odstaw na 1 godzinę do wyrośnięcia.
- Po tym czasie wyłóż wyrośnięte ciasto na blat lub stolnicę i rozwałkuj. Uformuj okrąg z ciasta i podziel je na 8 części (tak jak kawałki pizzy). Jeśli chcesz mieć większe rogaliki, to podziel ciasto na 4 części. Następnie każdy kawałek zawijaj od brzegu do środka (zobacz zdjęcie poniżej). Tak zawinięte rogaliki przełóż na blaszkę posmarowaną oliwą lub masłem.
- Żółtko jajka wymieszaj z łyżką wody i za pomocą pędzelka posmaruj każdy rogalik na blaszce.
- Włóż blaszkę do nagrzanego piekarnika i piecz rogalki 20 minut w temperaturze 180 stopni C (góra dół, bez termoobiegu).
Informacje dodatkowe
Wartości odżywcze (sztuka): Kcal: 160 | Białko: 4 | Węglowodany: 23,9 | Tłuszcze: 5,4 Smacznego! Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu
Dodaj komentarz