Szakszuka to bardzo popularne danie kuchni bliskowschodniej. Samo słowo shakshouka oznacza „bałagan”. Jest to idealna propozycja na śniadanie lub kolację. Przygotowanie jest szybkie i bardzo proste, ponieważ jajka wbija się na przygotowany sos na bazie pomidorów. Danie podaje się prosto z patelni, dlatego świetnie sprawdzi się na śniadanie w większym gronie.
Szakszuka
Wielkość: 2 porcje
Kalorie (porcja/sztuka): 229kcal
Składniki
- 1 puszka pomidorów krojonych lub 3 pomidory świeże
- 4 jajka
- 1 pęczek bazylii
- Przyprawy: pieprz, sól, chili, czosnek, bazylia z suszonymi pomidorami i czosnkiem
- 10 g tartego parmezanu
Instrukcja
- Na patelnię posmarowaną oliwą włóż pomidory z puszki (lub umyte i pokrojone świeże pomidory) i smaż na małym ogniu.
- Bazylię posiekaj drobno i połowę wsyp do smażonych pomidorów. Dopraw przyprawami, a następnie wszystko wymieszaj i wbij jajka.
- Smaż do momentu całkowitego ścięcia białek (najlepiej pod przykrywką).
- Podawaj z pieczywem lub z grzankami. Przed podaniem posyp parmezanem.
Informacje dodatkowe
Wartości odżywcze (porcja): Kcal: 229 | Białko: 19,4 | Węglowodany: 9,1 | Tłuszcze: 12,7 Smacznego! Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu
Dodaj komentarz