
Lubicie ciasto francuskie w wersji na słodko? Ja uwielbiam! Moja propozycja na dziś, to przepyszne i rozpływające się w ustach różyczki z ciasta francuskiego z dodatkiem jabłek, cynamonu i brązowego cukru. Obłędnie smakują, gdy są jeszcze ciepłe. Genialnie sprawdzą się także podane z gałką lodów 🙂 .
Różyczki z ciasta francuskiego
 Wielkość: 8 sztuk
Kalorie (porcja/sztuka): 240kcal
Składniki
- 1 szt. ciasta francuskiego (375 g)
 - 2 jabłka
 - 50 g cukru brązowego
 - 20 g cynamonu (mielonego)
 - 5 g cukru pudru (do posypania)
 
Instrukcja
- Jabłka umyj i pokrój w ćwiartki. Z każdej części usuń pestki i pokrój kawałki jabłka w cienkie plastry.
 - Tak przygotowane jabłka włóż go garnka, zalej szklanką wody i gotuj na małym ogniu 10 min. (w tym czasie jabłka zmiękną i nie będą się łamać przy zwijaniu).
 - Po wyjęciu z garnka odcedź jabłka i włóż je do miski. Dodaj cukier oraz cynamon i wszystko wymieszaj.
 - Ciasto francuskie wyjmij i ułóż je poziomo, następnie podziel na 8 części tnąc po krótszych końcach (wskazówka: jedna część ma mieć ok. 6 cm wysokości).
 - Każdy kawałek ułóż poziomo i w górnej części układaj jabłka skórką do góry ciasta. Następnie złóż ciasto na pół i roluj do uzyskania różyczki. Gotową różyczkę umieść w formie do muffinek.
 - Tak przygotowane ciasto włóż do rozgrzanego piekarnika i piecz 35 min. w temperaturze 180 stopni C.
 - Po wyjęciu z piekarnika i lekkim ostygnięciu posyp różyczki cukrem pudrem.
 
Informacje dodatkowe
Wartości odżywcze (sztuka): Kcal: 240 | Białko: 2,7 | Węglowodany: 30,9 | Tłuszcze: 12,4 Smacznego! Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu
 
 
 
 
 
 
 


takie śliczne, że aż szoda jeść 😉
Dziękuję za komentarz :). Ja też je uwielbiam, ponieważ wyglądają uroczo i goście zawsze się nimi zachwycają.