Uwielbiasz pizzę, ale często sobie jej odmawiasz, ponieważ dbasz o linię? A może jesteś na diecie bezglutenowej i szukasz przepisu bez mąki? Mam świetną wiadomość – w obu przypadkach możesz śmiało zajadać się przepysznym kawałkiem pizzy 🙂 . Wypróbuj wersji pizzy na spodzie z cukinii! Jest rewelacyjna w smaku, ma mało węglowodanów i śmiało można ją jeść nawet na redukcji 😉 . Dodatki możesz wybierać według swoich upodobań.
Pizza z cukinii
Wielkość: 6 porcji
Kalorie (porcja/sztuka): 149kcal
Składniki
Pizza - spód
- 2 cukinie
- 50 g tartego parmezanu
- 2 jajka
- Przyprawy: pieprz, sól, bazylia, suszone pomidory z czosnkiem
Dodatki - ja użyłam
- 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
- 6 plasterków sera żółtego mierzwionego
- 5 pieczarek
- 4 plastry szynki parmeńskiej
- 4 plastry pomidorów suszonych
- 1 mała cebula czerwona
- 50 g rukoli (garść)
- 5 g parmezanu (do posypania)
Instrukcja
- Cukinię umyj i zetrzyj na tarce na średnich oczkach. Następnie bardzo dokładnie odsącz wodę (wskazówka: można zawinąć startą cukinię w ściereczkę i wycisnąć sok).
- Odsączoną cukinię włóż do miski, dodaj jajka, parmezan i przyprawy. Wszystko bardzo dokładnie wymieszaj.
- Wyłóż całość na blaszkę (ja użyłam okrągłej o średnicy 30 cm.), wyrównaj i włóż do nagrzanego piekarnika. Piecz 25 min. w temperaturze 200 stopni C.
- Po tym czasie wyjmij ciasto i posmaruj je przecierem pomidorowym. Ułóż na nim kawałki sera, pieczarki i pozostałe składniki (bez rukoli). Piecz 10 min. w temperaturze 200 stopni C.
- Po wyjęciu posyp rukolą i parmezanem.
Informacje dodatkowe
Wartości odżywcze (pizza spód/kawałek): Kcal: 80,8 | Białko: 6,7 | Węglowodany: 2,6 | Tłuszcze: 4,5 Wartości odżywcze (pizza z dodatkami/kawałek): Kcal: 149 | Białko: 13 | Węglowodany: 6,3 | Tłuszcze: 8,1 Smacznego! Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu
Dodaj komentarz