W mojej kuchni często szukam zdrowych zamienników słodyczy. Dziś przygotowałam dla Was jedno z moich ulubionych słodkości – fit kinder country. Smakuje niemal identycznie, jak oryginalny batonik :). Uwielbiam tę wersję i jednocześnie jestem bardzo ciekawa Waszych opinii. Gwarantuję, że jest to przepis, do którego będziecie niejednokrotnie wracać.
Fit kinder country
Wielkość: 8 sztuk
Kalorie (porcja/sztuka): 160kcal
Składniki
- 125 g mascarpone
- 25 g odłuszczonego mleka w proszku
- 25 g orkiszu ekspandowanego
- 40 g oleju kokosowego
- 20 g erytrytolu
Polewa
- 20 g oleju kokosowego
- 25 g ciemnego kakao
- Opcjonalnie łyżeczka miodu
Posypka
- 10 g orkiszu
Instrukcja
- Mascarpone, odtłuszczone mleko w proszku oraz olej kokosowy i erytrytol włóż do miski. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj łyżką. Dodaj do nich orkisz (25 g) i połącz składniki.
- Gotową masę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia (ja użyłam o wymiarach 16 cm na 18 cm) i wyrównaj całość za pomocą łyżki.
- Przełóż całość do zamrażalnika na 15 min. (wskazówka: papier do pieczenia pozwoli na proste wyjęcie masy z formy).
Polewa
- Olej kokosowy rozpuść w garnuszku, dodaj do niego kakao i dokładnie wymieszaj (wskazówka: możesz dodać również łyżkę miodu dla słodszego smaku).
- Wskazówka: jako polewy możesz użyć pół tabliczki czekolady (ciemnej lub mlecznej), którą należy wcześniej rozpuścić w garnuszku.
Połączenie składników
- Wyjmij masę z zamrażalnika i ułóż na kratce lub na blacie. Wylej na nią przygotowaną wcześniej czekoladę.
- Włóż nowy papier do formy i przełóż na niego polaną masę polewą do dołu. Polej drugą stronę masy (aby całość była pokryta czekoladą). Wstaw do zamrażalnika na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
Informacje dodatkowe
Wartości odżywcze (sztuka): Kcal: 160 | Białko: 3,1 | Węglowodany: 5,6 | Tłuszcze: 13,9 Smacznego! Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu
Dodaj komentarz