Deser z nasionami chia i jagodami to pyszna i dietetyczna przekąska. Idealnie sprawdzi się również jako śniadanie. Owoce dodają uroku i wzbogacają smak deseru. Polecam zalać nasiona chia mlekiem i wstawić do lodówki na noc. Dzięki temu rano śniadanie będzie praktycznie gotowe :). Owoce w deserze można dobrać według własnego uznania. Jeżeli lubicie mleko kokosowe, to śmiało możecie je użyć w tym przepisie zamiast mleka.
Deser z nasionami chia i jagodami
Wielkość: 2 porcje
Kalorie (porcja/sztuka): 234kcal
Składniki
- 60 g nasion chia (1/3 szklanki)
- 250 ml mleka 1,5% (1 szklanka)
- 2 łyżki erytrytolu (lub innego cukru)
- 50 g jagód
- 6 g pokruszonej lub startej czekolady (1 kostka)
Instrukcja
- Nasiona chia wsyp do pojemnika lub miseczki, dodaj cukier i zalej mlekiem. Całość wymieszaj i odstaw do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc).
- Wyjmij pojemnik i podziel całość na dwie części. Do jednej z nich dodaj połowę jagód, a następnie zmiksuj lub zblenduj.
- Przełóż deser do pucharków lub szklanek. Najpierw ciemną część z jagodami, później jasną. Na górę połóż resztę jagód i posyp startą czekoladą.
Informacje dodatkowe
Wartości odżywcze (porcja): Kcal: 234 | Białko: 9,6 | Węglowodany: 23,6 | Tłuszcze: 12,3 Smacznego! Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu
Dodaj komentarz