Lubicie włoskie smaki? Ja uwielbiam! Gdyby nie kaloryczność tych dań, mogłabym jeść je na okrągło ;). Tagliatelle z suszonymi pomidorami, śmietanką i bazylią, to przepis na szybki i przepyszny obiad. Do tego całość posypana parmezanem, który świetnie dopełnia smak. Dzięki temu można poczuć się jak we włoskiej kuchni ;). Całość można skropić dodatkowo oliwą, ale śmietanka jest na tyle tłusta, że nie jest to konieczne.
Makaron tagliatelle z suszonymi pomidorami
Wielkość: 2 porcje
Kalorie (porcja/sztuka): 570kcal
Składniki
- 1 puszka pomidorów krojonych (400 g)
- 200 g makaronu tagliatelle
- 200 g śmietany 18%
- 20 g suszonych pomidorów
- 15 g parmezanu
- Bazylia świeża (3 pęczki)
- Przyprawy: bazylia, czosnek, pieprz, sól
Instrukcja
- Makaron ugotuj w posolonej wodzie (al dente), a następnie odcedź.
- Do garnka wlej łyżkę oleju, a następnie dodaj 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę. Do podsmażonego czosnku dodaj suszone pomidory i pokrojoną bazylię.
- Następnie wlej puszkę pomidorów i gotuj całość na małym ogniu. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Pod koniec gotowania wlej śmietanę i wszystko dokładnie wymieszaj.
- Makaron ułóż na głębokim talerzu, dodaj przygotowany sos. Całość posyp bazylią oraz dużą ilością parmezanu.
Informacje dodatkowe
Wartości odżywcze (porcja): Kcal: 570 | Białko: 20,5 | Węglowodany: 65,4 | Tłuszcze: 24,3 Smacznego! Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu
Dodaj komentarz