Mam dla Was przepis na zachwycający sernik z kajmakiem. Jest absolutnie wyjątkowy i rozpływa się w ustach :). Migdały i maliny wypełniają smak i dodatkowo sprawiają, że sernik pięknie się prezentuje. Najlepiej smakuje kolejnego dnia, smacznego!
Sernik z kajmakiem
Wielkość: 14 porcje
Kalorie (porcja/sztuka): 334kcal
Składniki
Spód
- 175 g mąki owsianej
- 100 g masła
- 2 żółtka
- 30 g cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa
- 1 kg twarogu sernikowego
- 100 g cukru pudru
- 2 budynie śmietankowe niesłodzone
- 50 g roztopionego masła
- 5 jajek
- 2 białka
Dekoracja
- 1/2 puszki kajmaku
- 20 g płatków migdałowych
- 15 g rozdrobnionych malin
Instrukcja
Spód
- Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą i ugnieć na jednolitą masę.
- Ciasto przełóż do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem, uformuj spód, aby był równy (ja użyłam formy o średnicy 26 cm).
- Piecz spód 15 min. w temperaturze 180 stopni C.
Masa serowa
- Twaróg sernikowy przełóż do miski, dodaj cukier puder i miksuj. Następnie dodaj rozpuszczone masło, jajka i budynie. Wszystko wymieszaj do połączenia składników. (Wskazówka: nie miksuj dłużej, żeby masa się nie napowietrzyła, ponieważ może to doprowadzić do urośnięcia i opadnięcia sernika).
- Przygotowaną masę wlej na wcześniej upieczony spód i piecz w rozgrzanym piekarniku 60 min. w temperaturze 160 stopni C.
- Studź sernik w piekarniku przy otwartych drzwiczkach.
Dekoracja
- Kajmak rozsmaruj równomiernie na górze sernika.
- Górę posyp płatkami migdałów i rozdrobnionymi malinami.
Informacje dodatkowe
Wartości odżywcze (porcja): Kcal: 334 | Białko: 14,4 | Węglowodany: 31,8 | Tłuszcze: 16,8 Smacznego! Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu
Marcepanowa kuchnia
Cudownie wygląda ten serniczek !
Przepisy na widelcu
Dziękuję 🙂 do tego świetnie smakuje 🙂