
Pomysł na szybki i pożywny obiad? Zapiekanka makaronowa z pulpecikami w sosie pomidorowym idealnie sprawdzi się, gdy mamy mało czasu. Danie jest również ciekawą alternatywą dla tradycyjnego spaghetti. Jeżeli jesteś fanem dużej ilości sosu, polecam wykorzystać pozostałe pół puszki pomidorów wraz z bazylią do polania :). Smacznego!
 
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
 Wielkość: 2 porcje
Kalorie (porcja/sztuka): 445kcal
Składniki
- 100 g makaronu nitki
 - 100 g mięsa mielonego
 - 5 pieczarek
 - 1 cebula
 - 1/2 puszki pomidorów
 - 5 plasterków sera żółtego
 - 10 g mozzarelli
 - Kilka listków bazylii (do dekoracji)
 - Przyprawy: sól, pieprz, papryka, czosnek, bazylia, do mięsa
 
Instrukcja
- Makaron ugotuj z odrobiną soli. Cebulę i pieczarki pokrój w drobne kawałki. Mięso dopraw przyprawami w misce do smaku. Połącz mięso z pokrojoną cebulą i pieczarkami.
 - Z wymieszanego mięsa formuj małe kulki. Smaż je na rozgrzanej patelni z każdej strony. Do kulek z mięsa wlej pomidory w puszce.
 - W formie do pieczenia (użyłam o wymiarach 18 cm na 16 cm) połóż ugotowany makaron, wsyp do niego połowę mozzarelli i zalej połową powstałego sosu na patelni (bez mięsa).
 - Na górę (kolejna warstwa) połóż ser, a następnie kulki z mięsa. Całość posyp pozostałą częścią mozzarelli.
 - Piecz 20 min. w temperaturze 190 stopni C.
 
Informacje dodatkowe
Wartości odżywcze (porcja): Kcal: 445 | Białko: 35,9 | Węglowodany: 43,4 | Tłuszcze: 13,8 Smacznego!   Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu
 
 
 
 


Dodaj komentarz