Podczas Świąt Wielkanocnych przygotowuje się przeróżne wypieki, jednak na większości stołów króluje klasyczna babka. Mam dla Was przepis na klasyczną wersję z odrobiną kolorów :). Babka jest puszysta i wilgotna. Można przygotować dodatkowo mniejszą wersję, idealną do koszyczka wielkanocnego :).
Kolorowa babka wielkanocna
Wielkość: 16 porcji
Kalorie (porcja/sztuka): 247kcal
Składniki
- 350 g mąki
- 150 g cukru
- 5 jajek
- 220 g masła
- 200 ml mleka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- Cukier waniliowy (małe opakowanie)
- 50 g cukru pudru (do lukru)
- Barwnik spożywczy - kolor zielony i różowy
Instrukcja
- Formę na babkę wysmaruj masłem. Rozgrzej piekarnik.
- Masło włóż do miski razem z cukrem i miksuj lub ucieraj do uzyskania jednolitej, jasnej masy.
- Do masy dodaj 4 całe jajka i dodatkowe żółtko (białko będzie potrzebne do zrobienia lukru do polania babki). Wszystko razem miksuj.
- Następnie dodaj partiami mąkę i mleko. Miksuj do połączenia się składników.
- Ciasto podziel na 3 części, do dwóch wsyp odrobinę barwników (do jednej zielony, do drugiej różowy).
- Ciasto dodawaj partiami do przygotowanej wcześniej formy na babkę. Dodawaj ciasto stopniowo kolorami. Ciasto powinno zajmować 3/4 formy.
- Piecz ciasto 60-70 min. w temperaturze 170 stopni C bez termoobiegu. Na koniec sprawdź patyczkiem czy ciasto się upiekło (patyczek powinien być suchy).
- Białko jajka, które pozostało wlej do miski i dodaj cukier puder. Miksuj do uzyskania gęstego lukru. Jeśli masa będzie rzadka, dodaj więcej cukru pudru. Gotowym lukrem polej babkę. Ciasto możesz dodatkowo udekorować.
- Wskazówka: część ciasta możesz wykorzystać do upieczenia małej babeczki, idealnej do koszyczka wielkanocnego. Mała babeczka znajduje się na ostatnim zdjęciu.
Informacje dodatkowe
Wartości odżywcze (porcja): Kcal: 247 | Białko: 5,1 | Węglowodany: 30,5 | Tłuszcze: 12,0 Smacznego! Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu
Dodaj komentarz